Με ανοιχτούς ορίζοντες

Ο ήλιος και η θάλασσα στήνουν ένα αέναο παιχνίδι αντικατοπτρισμών στην κατοικία αυτή με θέα το απέραντο γαλάζιο

Η εξαιρετικά εξωστρεφής εξοχική κατοικία συνδυάζει τις ανέσεις της πόλης με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Η αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων Έλενα Κάρουλα επιστρέφοντας για λίγο στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής της, ολοκλήρωσε το ξεχωριστό αυτό project δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια των ανοιχτών χώρων και τη γοητεία των συμβολισμών. Σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Βαφειάδη. 

Η κατακόρυφη δομή προσδίδει την αίγλη πύργου στο κτίριο που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία "στεγασμένων βεραντών". Έτσι ο δυνατός ήλιος της Μεσογείου λούζει όλους τους χώρους, ενώ παράλληλα η κατοικία προστατεύεται από τη ζέστη. Το ευρύχωρο ισόγειο είναι ένας open-plan χώρος που οριοθετείται από την πίσω αυλή και την μπροστινή βεράντα με ένα ρυάκι, μια αναφορά στα ποταμάκια που δρόσιζαν παλιότερα τους παραδοσιακούς οικισμούς. Το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται εδώ. Τα γυάλινα πετάσματα υποκαθιστούν τους τοίχους και εξασφαλίζουν αδιάσπαστη θέα στη θάλασσα. 

Με ανοιχτούς ορίζοντες

Όλα τα στοιχεία είναι προσεκτικά μελετημένα ώστε να διευκολύνουν τη λειτουργικότητα σε κάθε χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χτιστή νησίδα που συνδέει το μπάρμπεκιου με την πίσω αυλή. Από το γειτονικό καθιστικό, μια διακριτική σκάλα ελίσσεται γύρω από το φουγάρο του τζακιού και οδηγεί στα υπόλοιπα επίπεδα του σπιτιού. Εκεί βρίσκονται τα υπνοδωμάτια-σουίτες. Όπως και στο υπόλοιπο σπίτι, έτσι και εδώ η φιλοσοφία του σχεδιασμού στηρίζεται στην ελευθερία, την απλότητα και το παιχνίδι του φωτός στις επιφάνειες. 

Το λευκό που κυριαρχεί σε όλους τους χώρους δημιουργεί αίσθηση ανάλαφρης θαλπωρής. Το μπλε της θάλασσας συμπληρώνει το σκηνικό. Σε όλο το σπίτι τα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, όπως το λαμπερό μάρμαρο τραβερτίνο, το ξασπρισμένο ξύλο δρυός, το γυαλί, τα βότσαλα του δαπέδου και η τοπική πέτρα, όλα υποστηρίζουν την αίσθηση πολυτέλειας και αρμονίας. 

Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ