Κυκλαδίτικος μινιμαλισμός

Με άψογη ισορροπία ανάμεσα σε σταθερούς και κινητούς όγκους, λεία και αδρά υλικά, η κατοικία στη Σύρο έχει συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο

Την αρχιτεκτονική και το interior design του σπιτιού υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Block 722 που σχεδίασε μια κατοικία για δύο, που να μπορεί ωστόσο να φιλοξενήσει και τους φίλους. "Επειδή τον περισσότερο χρόνο μου τον περνάω με το κολύμπι, την κοινωνική συναναστροφή και τη μαγειρική, οι εξωτερικοί χώροι έχουν ιδιαίτερη σημασία", επισημαίνει ο ιδιοκτήτης. Ένα ακόμη ζητούμενο ήταν η ανοιχτή θέα στη θάλασσα απ' όλες τις κρεβατοκάμαρες ώστε να την απολαμβάνουν εξίσου το ζευγάρι και οι καλεσμένοι του.

Αρχιτεκτονικά, το γραφείο Block 722 ανταποκρίθηκε δημιουργώντας ένα αποδομημένο ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο με τεράστια ανοίγματα σε όλες τις πλευρές. Η είσοδος τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος, στο τέρμα μιας ήπιας πλαγιάς φυτεμένης με τοπικά αρωματικά βότανα. Ο κύριος όγκος φιλοξενεί τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ άλλος ένας, υπερυψωμένος και καλυμμένος με τοπική πέτρα, στεγάζει τον ιδιωτικό χώρο του ζευγαριού. Στους εξωτερικούς χώρους, το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς οπτικά η θάλασσα φαίνεται σαν να συναντά τις πισίνες υπερχείλισης, πάνω στις οποίες καταλήγουν οι ταράτσες.

Πριν ξεκινήσουν το σχεδιασμό, οι αρχιτέκτονες ολοκλήρωσαν ένα moodboard όπου συγκέντρωσαν τα χρώματα και τις υφές που υπήρχαν στην τοποθεσία. Έτσι, οι πρώτες ύλες, όπως το ξύλο, τα σχοινιά από γιούτα και η ψάθα, χρησιμοποιήθηκαν στη φυσική μορφή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μωσαϊκά δάπεδα με υλικά από την εκσκαφή. Επικεντρώνοντας στην κυρίαρχη γενική αίσθηση, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα ομοιογενές περιβάλλον που ενθαρρύνει τον ιδιοκτήτη να προσθέσει τις δικές του λεπτομέρειες. Τα περισσότερα έπιπλα είναι custom made από τους Block 722 και πολλά από τα καθίσματα και τα daybeds είναι χτισμένα από γύψο, όπως συμβαίνει επί αιώνες στα κυκλαδίτικα σπίτια. "Θαυμάζω αυτή την άψογη ισορροπία ανάμεσα στους σταθερούς και τους κινητούς όγκους, τα αδρά και τα λεία υλικά", αναφέρει ο ιδιοκτήτης. "Υπάρχουν πολλά πράγματα για να αγαπήσεις σε αυτό το σπίτι. Είναι ένα καταφύγιο απόλυτης ηρεμίας, όπου το φως, η θέα και η μυρωδιά από τα βότανα του βουνού συνθέτουν την ποιότητα", προσθέτει.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ