Ένα σπίτι στην Κέρκυρα με λιτή μορφολογία

Δύο πέτρινα κτίρια με παραδοσιακές αναφορές γεφυρώνονται από μία σύγχρονη κατασκευή φτιαγμένη από τσιμέντο και γυαλί και δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση στην εντυπωσιακή κατοικία που υπογράφει στην Κέρκυρα ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης

Το σπίτι βρίσκεται στη νότια Κέρκυρα, σε μια παραθαλάσσια περιοχή, μακριά από οικισμούς. Όπως περιγράφει ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης: "δύο αδρά πέτρινα κτίρια, που παραπέμπουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γεφυρώνονται από ένα σύγχρονο και διαμπερή γυάλινο και τσιμεντένιο όγκο, που αποτελεί τον κεντρικό χώρο διημέρευσης. Αυτός, με τα μεγάλα ανοίγματά του και τη φύτευση που εισχωρεί, δημιουργεί ένα ρευστό όριο μεταξύ του εσωτερικού και του περιβάλλοντα χώρου. Γυάλινες λωρίδες ξεχωρίζουν –αλλά και ενώνουν– τις δύο διαφορετικές αυτές τυπολογίες, ελευθερώνοντας ενδιαφέρουσες οπτικές και αφήνοντας το φυσικό φως να διεισδύσει στους κοινόχρηστους χώρους διημέρευσης. Mια αρμονική συνύπαρξη και ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα αντίθεση”.

Ο σχεδιασμός του σπιτιού κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας που ζει στο εξωτερικό και όταν έρχεται στην Ελλάδα χρειάζεται ένα σπίτι λειτουργικό, φιλόξενο, χωρίς περιττά στοιχεία. Ο αρχιτέκτονας έδωσε μεγάλη έμφαση στη λιτή αλλά λεπτομερή σχεδίαση, στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και στη σωστή αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου. Το σύνολο είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας, με τον project manager του έργου, το σύμβουλο φωτισμού και το σύμβουλο φύτευσης.

Ένα σπίτι στην Κέρκυρα με λιτή μορφολογία

Η πιο μεγάλη πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου που να εντάσσεται χωρίς να προκαλεί στο μάλλον μορφολογικά φορτισμένο κερκυραϊκό περιβάλλον. "Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω μια λιτή μορφολογία, εντάσσοντας όμως όλα τα απαραίτητα σύγχρονα στοιχεία με τρόπο που να περνούν απαρατήρητα” επισημαίνει ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης.

Παρόλο που έχει στιβαρή εμφάνιση, τα ανοίγματα κάνουν το σπίτι εξωστρεφές. Υπάρχει μια ιεραρχία της εξωστρέφειας και της κίνησης, από τα πέτρινα κτίρια προς τον ενδιάμεσο χώρο διημέρευσης και από εκεί στις σκιασμένες βεράντες και το μελετημένα φυτεμένο περιβάλλοντα χώρο. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στο παιχνίδι εσωτερικών - εξωτερικών χώρων. Στους εξωτερικούς χώρους ακολουθούνται οι ίδιοι αρχιτεκτονικοί κανόνες και λεξιλόγιο. Πέτρινα στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου συναντιούνται και αναμειγνύονται με τα τσιμεντένια ή τα τσιμεντένια στοιχεία κάνουν επεμβάσεις στα πέτρινα… Η προέκταση της αρχιτεκτονικής στον περιβάλλοντα χώρο ή και αντίστροφα. Δηλαδή, η σταδιακή ενίσχυση των αρχιτεκτονικών στοιχείων προς το κέντρο του οικοπέδου μέχρι την "αποκορύφωσή" τους στα κτίρια.

Τέλος, σχετικά με το interior design, o Θοδωρής Ζουμπουλάκης σημειώνει: "Στο έργο αυτό σχεδιάσαμε πολλά χτιστά έπιπλα στο εσωτερικό αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτά συμπληρώθηκαν με έπιπλα αγαπημένων μου designers, που πιστεύω ότι συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική του σπιτιού, όπως οι καρέκλες με την τσιμεντένια βάση "Chair One" του Konstantin Grcic, το τραπέζι "Big Table" του Alain Gilles, τα φωτιστικά "Lastra" του Antonio Citterio κλπ”.

Φωτογραφίες: Vangelis Paterakis 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Επόμενο άρθρο

Retro lovers

MUST READ