Σε φόντο λευκό

Ρετρό στοιχεία και διακριτικά έθνικ αντικείμενα τοποθετούνται σε λευκό καμβά για να αποδώσουν το αθόρυβο μποέμ στυλ μιας κατοικίας στο Ιόνιο

Το σπίτι –ένα κτίριο της δεκαετίας του '50 με εξαιρετική θέα σχεδόν από κάθε του όψη στο λιμανάκι και το πευκοδάσος– ήταν σε ερειπωμένη κατάσταση, καθώς είχε μείνει ακατοίκητο για περίπου σαράντα χρόνια. Η βασικότερη ανάγκη των νέων ιδιοκτητών –μιας οικογένειας με παιδιά που ταξιδεύει πολύ– ήταν η δυνατότητα φιλοξενίας πολλών φίλων. Έτσι, για να μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και είκοσι άνθρωποι, ο interior designer Άγγελος Αγγελόπουλος διαμόρφωσε στο τελευταίο επίπεδο του σπιτιού τέσσερις κρεβατοκάμαρες και στο πρώτο άλλες δύο με άνοιγμα στον κήπο. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η κουζίνα, ενώ ολόκληρο το δεύτερο επίπεδο καταλαμβάνει το καθιστικό.

Από το παρελθόν, συντηρήθηκαν οι κουπαστές της σκάλας, τα δάπεδα και η κεντρική είσοδος, ενώ τα νέα στοιχεία, όπως οι ξύλινες οροφές και τα πλακάκια της κουζίνας, εντάσσονται πλήρως στην cool αστική αισθητική που συνοψίζει το ύφος του σπιτιού: Το αθόρυβο bohemian στυλ συναντά τα ρετρό στοιχεία από τις δεκαετίες του '50, του '60 και των αρχών του '70, αλλά και τις έθνικ αναφορές σε λευκό φόντο. Για το σχεδιαστή οι πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι, πεποίθηση που υποστηρίζεται από το λευκό καμβά, καθώς το χρώμα "ζει" επάνω στους ανθρώπους που κατοικούν στο χώρο. Μόνο τα κινητά αντικείμενα που μπορούν να απομακρυνθούν ανά πάσα στιγμή όταν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες είναι σε αποχρώσεις του πράσινου, σε σύμπνοια με τον ελαιώνα και το πευκοδάσος που περιβάλλουν το σπίτι.

Σε φόντο λευκό

Στο καθιστικό συνυπάρχουν αντικείμενα από διάφορες γωνιές του κόσμου, όπως τα ξύλινα φωτιστικά με κίτρινο μετάξι από την Κίνα, οι πολυέλαιοι με τις πλαστικές μπάλες –ευφάνταστο και οικονομικό design από τη Γαλλία–, ένα βάζο και ένα μπολ από γαλάζια ψηφίδα από τη Νοτιοανατολική Ασία, που ωστόσο ξεγελούν με το ελληνικό ύφος τους. Ανάμεσα στα design icons, η γαλάζια καρέκλα "Acapulco" από τα '50s, ο ξύλινος καναπές της Gervasoni που τον αγόρασαν από την Ιταλία και τον έβαψαν λευκό και δίπλα του τα φωτιστικά της Sawaya & Moroni, τα οποία επίσης έβαψαν λευκά και εξόπλισαν με αμπαζούρ από αυθεντικό τούρκικο μεταξωτό ύφασμα ikat. Το ιδιαίτερο χαλί patchwork κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη ειδικά για το σπίτι με κομμάτια από νομαδικά κιλίμια που ράφτηκαν μαζί και κατόπιν βάφτηκαν.

Στις κρεβατοκάμαρες το ρετρό ύφος είναι πιο έντονο. Όπως εξηγεί ο Άγγελος Αγγελόπουλος, το '60s look δεν είναι "μοντέρνο" αλλά το "νέο κλασικό". Το προτιμάει για τις λιτές γραμμές του, που με μικρές τροποποιήσεις μπορεί να ταιριάξουν τόσο στο αστικό αλλά όσο και στο εξοχικό περιβάλλον, σε βουνό ή θάλασσα.

Φωτογραφίες: Vangelis Paterakis

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ