Παράδοση & κοσμοπολιτισμός στην Πάτμο

Το υποστατικό ενός παλιού αρχοντικού στην Πάτμο μετατρέπεται στο ανάλαφρο guest room μιας καλοκαιρινής κατοικίας και συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το σύγχρονο lifestyle

Στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας στην Πάτμο τα σπίτια δίνουν προτεραιότητα στην προστασία. Από την εποχή των πειρατών, χτίζονταν το ένα κοντά στο άλλο, με εσωτερικές αυλές πίσω από ψηλούς τοίχους και μικρά παράθυρα με σιδεριές. Οι στέγες τους γειτνίαζαν έτσι ώστε οι κάτοικοι να πηδούν από τη μία στην άλλη για να φτάσουν μέχρι το μεγαλύτερο φρούριο, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Μια λογική που βρίσκει μιμητές μέχρι και σήμερα όπως αποδεικνύει η ιδιωτική καλοκαιρινή κατοικία στην περιοχή Κρητικά.

Οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να προσθέσουν σύγχρονα στοιχεία με διακριτικότητα στο υποστατικό του αρχοντικού -μόνο όπου ήταν απολύτως απαραίτητο- και να το μετατρέψουν σε ένα γοητευτικό ξενώνα. Τα ξύλινα στοιχεία -όπως πόρτες, παράθυρα, παντζούρια και δοκάρια- αναπαλαιώθηκαν από έναν από τους τελευταίους τεχνίτες του νησιού με γνώσεις ξυλογλυπτικής.

Παράδοση & κοσμοπολιτισμός στην Πάτμο

Μπαίνοντας στο αναπαλαιωμένο υποστατικό, η αυλή θυμίζει σαλόνι εξωτερικού χώρου κάτω από τη δροσερή σκιά της πέτρινης καμάρας που χρονολογείται από το 17ο αιώνα. Το καθιστικό αναπτύσσεται γύρω από το πηγάδι που καλύφθηκε από πλεξιγκλάς και επενδύθηκε με κρυφό φωτισμό. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί το κατάλληλο σημείο για ένα ποτό και κουβέντα τα βράδια, μακριά από το θόρυβο του οικισμού. Στο εσωτερικό του σπιτιού, την προσοχή κερδίζει η διαρρύθμιση. Το παλιό κτίσμα είχε ισόγειο και αυτόνομο όροφο. Κατά την αναστήλωση, ο όροφος που είχε καταρρεύσει πλήρως αποκαταστάθηκε ως ανοιχτό πατάρι που εκτελεί χρέη κρεβατοκάμαρας. Οι αραχνοΰφαντες κουρτίνες διαφυλάσσουν τον ιδιωτικό χώρο των φιλοξενούμενων, ένα χώρο ιδιαίτερα φωτεινό και φιλόξενο. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και το total-white look, που για τους ιδιοκτήτες αποτελεί βασικό στοιχείο χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Κομμάτια από διαφορετικά στυλ, όπως οι αναγεννησιακοί πολυέλαιοι από μαντέμι και το μεταλλικό κρεβάτι σε ύφος art nouveau συνδυάζονται αρμονικά στους εσωτερικούς χώρους. Σε βικτοριανό ύφος είναι το στρογγυλό τραπεζάκι, το σεκρετέρ με τα γαλλικά φωτιστικά, το περίτεχνο κηροπήγιο και η ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας. Την κυριαρχία του λευκού διακόπτουν μόνο τα χρωματιστά κάδρα της κρεβατοκάμαρας, φιλοτεχνημένα από τον Μπομπ Ντίλαν και αγορασμένα στη Halcyon Gallery στο Λονδίνο. Εξωτερικά, μια στενή, λιτή λευκή ξύλινη σκάλα οδηγεί στην ταράτσα, που λειτουργεί ως αυλή της κρεβατοκάμαρας με θέα στη θάλασσα. Τελευταίο κομμάτι τέχνης και αγαπημένο αντικείμενο της ιδιοκτήτριας, το γλυπτό στο βάθρο της πλαϊνής εισόδου, που έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε να μοιάζει on stage.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ