Φως & Σκιές

Με έμπνευση από τη γιαπωνέζικη λογοτεχνία, το αρχιτεκτονικό γραφείο της Λίλας Γαλατά προτείνει μια εντελώς σύγχρονη αισθητική για τη διαμόρφωση μιας μονοκατοικίας στην Εκάλη που δεν έχει καμία αισθητική υπερβολή

Το προφίλ των ενοίκων του σπιτιού –μια δραστήρια οικογένεια που αγαπά την τέχνη, τα χρώματα και τα υλικά– καθόρισε σημαντικά το αισθητικό και λειτουργικό σχεδιασμό. Το σπίτι δεν κατηγοριοποιείται σε ένα συγκεκριμένο στυλ. "Το μέλημά μας είναι πρώτα απ' όλα να μετατρέπουμε σε όμορφο χώρο την εικόνα που έχει στο μυαλό του ο κάθε ιδιοκτήτης. Ένα σπίτι που ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις και την ιδιοσυγκρασία του, μέσα στο οποίο χαίρεται να ζει. Αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς", εξηγεί η Λίλα Γαλατά.

Ο custom-made χαρακτήρας διακρίνεται τόσο στους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου όσο και στις κρεβατοκάμαρες με τα μπάνια στον όροφο. Στο καθιστικό και την κουζίνα τα πιο ενδιαφέροντα "ζευγάρια" προκύπτουν από τις ιδιαίτερες κατασκευές και τα φωτιστικά της Moooi. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η μαύρη μεταλλική βιβλιοθήκη και ο πολυέλαιος "Raimond Dome 79" του Raimond Puts, όπως επίσης η νησίδα της κουζίνας και το κόκκινο φωτιστικό δαπέδου "Emperor" των Neri & Hu. Στον όροφο, τα υπνοδωμάτια των παιδιών σχεδιάστηκαν από τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων. Η επιθυμία τους ήταν ένα χαρούμενο αποτέλεσμα που να συνδυάζει τα αγαπημένα τους αντικείμενα και χρώματα.

Το συνεκτικό στοιχείο σε όλο το σπίτι είναι οι επιρροές που δέχτηκαν οι αρχιτέκτονες από το βιβλίο "Το εγκώμιο της σκιάς" του Τζουνιτσίρο Τανιζάκι, ένα βιβλίο που πραγματεύεται μεταξύ άλλων την ανατολίτικη αισθητική και την καθημερινότητα σε χώρους που οφείλουν την ομορφιά τους στο μισοσκόταδο. Η πατίνα του χρόνου πάνω στα αντικείμενα και η απουσία κάθε φανταχτερού και γυαλισμένου στοιχείου συμπληρώνουν αυτή την αισθητική. Εύλογα, λοιπόν, ο χαμηλός ατμοσφαιρικός φωτισμός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου, με τον κρυφό φωτισμό να χρησιμοποιείται όπου υπάρχουν λεπτομέρειες που αξίζει να τονιστούν. Την εικόνα συμπληρώνουν τα χρώματα: Έντονες πινελιές παρεμβάλλονται στις γήινες και φυσικές αποχρώσεις που κυριαρχούν στο σκούρο ξύλινο δαπέδο, την τσιμεντοκονία στους τοίχους και τα γαιώδη και σκούρα υφάσματα, που μαζί με το δέρμα καλύπτουν τα περισσότερα έπιπλα.

Φωτογραφίες: Vangelis Paterakis

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ