Ολική ανακαίνιση

Ένα παλιό διαμέρισμα στο Ψυχικό ανακαίνισε η αρχιτέκτονας Αντιγόνη Καψάλη, η οποία το μόνο που κράτησε ανέπαφο από την αρχική δομή είναι τα τετραγωνικά μέτρα. Η ίδια μιλάει για την ανακαίνιση εκ βάθρων που κατέληξε σε ένα σύγχρονο σημερινό σπίτι

Πώς ήταν η αρχική δομή του διαμερίσματος και πώς διαμορφώθηκε τελικά;

Το μόνο που δεν άλλαξε είναι τα τετραγωνικά μέτρα – αυτά παρέμειναν 170... Το παράδοξο είναι πως το μισό διαμέρισμα γκρεμίστηκε τελείως και αναδιαμορφώθηκε, ενώ το άλλο μισό παρέμεινε ακριβώς ως είχε από άποψη διαρρύθμισης. Καθιστικό, λουτρό, δωμάτιο υπηρεσίας, παιδικό και ξενώνας –δηλαδή η εξ αριστερών του διαδρόμου πτέρυγα– παρέμειναν ως είχαν. Από την άλλη, η δεξιά πλευρά μετατράπηκε από γραφείο, τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό και κύρια κρεβατοκάμαρα σε κουζίνα, WC, βεστιάριο και κύρια κρεβατοκάμαρα με en-suite λουτρό, αντίστοιχα.

Ποια δομικά στοιχεία χρειάστηκε να αλλάξετε και τι κρατήσατε; Πώς επιλέξατε τα υλικά;

Τα δομικά στοιχεία διατηρήθηκαν ανέπαφα. Μία κολόνα που "αποκαλύφθηκε" στην ενοποίηση της κουζίνας με την τραπεζαρία και το σαλόνι, επισκευάστηκε με αρχικό στόχο να παραμείνει το εμφανές μπετό, αλλά τελικά "κλέψαμε" επενδύοντάς την με τσιμεντοκονία. Η επιλογή των υλικών αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αναπόσπαστο στοιχείο του αρχικού σχεδιασμού. Πολλές φορές τα υλικά είναι αυτά που καθιστούν δυνατή τη διαρρύθμιση. Το γυαλί στο συγκεκριμένο διαμέρισμα ήταν καθοριστικό υλικό στην πρόταση, δίνοντας την αίσθηση της ανοιχτής κουζίνας, με τη δυνατότητα όμως να διαχωρίζεται από το σαλόνι ώστε να απομονώνονται οι οσμές. Η συνολική αισθητική του διαμερίσματος συνδυάζει ψυχρά και μοντέρνα υλικά με τη ζεστασιά και τη διαχρονικότητα που προσδίδει ένα ξύλινο δάπεδο, τόσο ως υλικό από τη φύση του όσο και με την επιλογή του ψαροκόκαλου ως τρόπου τοποθέτησής του.

Με ποιο γνώμονα έγιναν οι αλλαγές; Υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς ή κάποιο συγκεκριμένο concept στο σχεδιασμό του νέου διαμερίσματος;

Τα ρούχα και τα παπούτσια! Αυτή ήταν η ουσιαστική λύση στην κάτοψη, καθώς η ιδιοκτήτρια προτίμησε τη λειτουργικότητα και την άνεση στις καθημερινές της συνήθειες, βλέπε μεγάλο dressing room, από τα λίγα παραπάνω τετραγωνικά στους χώρους υποδοχής. Καμιά φορά πέφτουμε στην παγίδα των μεγάλων και εντυπωσιακών "κοινόχρηστων" χώρων των διαμερισμάτων –σαλονιού και τραπεζαρίας– θυσιάζοντας τις ανάγκες των ιδιωτικών χώρων, οι οποίοι όμως επηρεάζουν περισσότερο τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την καθημερινότητα των ενοίκων.

Πώς επιλέξατε την επίπλωση;

Τα περισσότερα έπιπλα υπήρχαν, οπότε επηρέασαν εξαρχής το σχεδιασμό. Στην πορεία προέκυψαν και κάποιες αντίκες τις οποίες τροποποιήσαμε και ενσωματώσαμε, όπως τον μπουφέ στη νησίδα της κουζίνας. Συνδυάζοντας πάλι το μοντέρνο με το κλασικό.

Πώς λειτουργεί τελικά το σπίτι μετά την ανακαίνιση;

Αν και αυτή η ερώτηση θα έπρεπε να απαντηθεί από τους ιδιοκτήτες, η δική μου αίσθηση είναι πως, βάσει των αναγκών που τέθηκαν εξαρχής, οι λύσεις που δόθηκαν, τόσο σχεδιαστικά όσο και όσον αφορά την υλοποίησή τους, ικανοποίησαν τις απαιτήσεις τους. Καταφέραμε να πετύχουμε ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, το οποίο παράλληλα εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα.

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Μητροπολιτικό στυλ

Επόμενο άρθρο

Στην Ομόνοια ξανά

MUST READ