Cozy ατμόσφαιρα και urban αισθητική σε μια κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Το ζητούμενο για τους ιδιοκτήτες αυτής της κατοικίας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ήταν η διαχρονική πολυτέλεια και η cozy, φιλική ατμόσφαιρα να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα του brief που έδωσαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept] για τον σχεδιασμό του καθιστικού, του master bedroom και της τραπεζαρίας.

Ο χώρος του σαλονιού είναι ιδιαίτερα ευρύχωρος, ενώ το φυσικό φως εισρέει άπλετο μέσα από τα μεγάλα, καμπύλα ανοίγματα της νοτιοδυτικής πλευράς. Ακριβώς για να ανακλούν αυτό το υπέροχο φυσικό φως, οι τοίχοι -όπου αφέθηκαν εμφανής- καθώς και οι οροφές, βάφτηκαν λευκοί. Ο μεγάλος καναπές τοποθετήθηκε κεντρικά, ελεύθερος και με προσανατολισμό προς το τζάκι. Στην πλευρά πίσω από τον καναπέ σχεδιάστηκε μία σύνθεση με βασικά υλικά το ξύλο καρυδιάς, το μάρμαρο Pietra Grey και μαύρο μέταλλο. Η επίπεδη αυτή κατασκευή κρύβει ένα εντοιχισμένο μπαρ καθώς και αποθηκευτικούς χώρους που κλείνουν με ανοιγόμενες ξύλινες πόρτες καρυδιάς. Από την απέναντι πλευρά, ο τοίχος που συμπεριλαμβάνει και το τζάκι επανασχεδιάστηκε ακολουθώντας παρόμοια λογική και υλικά. Οι λευκές και γκρι αποχρώσεις των υφασμάτων και του δέρματος της επίπλωσης σε συνδυασμό με το λευκό χαλί ισορροπούν μεταξύ του δρύινου δαπέδου και των επενδύσεων καρυδιάς ενώ τα μαύρα μεταλλικά στοιχεία υπογραμμίζουν τις λιτές σχεδιαστικές γραμμές.

Στην τραπεζαρία, κυριαρχεί και πάλι η καρυδιά ως υλικό επένδυσης, ενώ το παράθυρο καλύπτεται από το δάπεδο ως την οροφή με ένα μπρούτζινο πάνελ, το οποίο επιτρέπει στο φως να εισχωρεί μόνο μέσα από το διάτρητο μοτίβο που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες. Πάνω από το μεγάλο τραπέζι με μαρμάρινη επιφάνεια από Nero Portoro, 2 κρεμαστά φωτιστικά του πρωτοπόρου Βρετανού σχεδιαστή Lee Broom φωτίζουν τον χώρο. Σε συνέχεια του σαλονιού, οι καρέκλες φαγητού, επενδεδυμένες με λευκό δέρμα της Cassina (Δελούδης) συμπληρώνουν την λιτή αλλά πολυτελή εικόνα της τραπεζαρίας.

Στην κρεβατοκάμαρα, η αίσθηση πολυτέλειας συνεχίζεται στον τοίχο πίσω από το κρεβάτι, όπου η επένδυση καρυδιάς, αφήνοντας συμμετρικά δύο κατακόρυφες λωρίδες κενές, επιτρέπει στον κρυφό φωτισμό να αποκαλύψει την επένδυση λευκού μάρμαρου Carrara από πίσω. Από το ίδιο μάρμαρο έχουν κατασκευαστεί τα κυκλικά side tables που λειτουργούν ως κομοδίνα, ενώ στην απέναντι πλευρά, πάνω στην επένδυση καρυδιάς, σύρεται ένα πάνελ από το ίδιο υλικό το οποίο φέρει την τηλεόραση. Η επίπλωση συμπληρώνεται με την πολύ άνετη πολυθρόνα που επενδύθηκε με πράσινο βελούδινο ύφασμα και έναν καθρέφτη μεγάλων διαστάσεων που ακουμπάει στο πάτωμα.

Έξω από την κατοικία και σε άμεση πρόσβαση από τον χώρο του πάρκινγκ βρίσκεται ένα υπερυψωμένο, πολύ μικρό μονόχωρο κτίριο, το οποίο προοριζόταν για να στεγάσει το ατελιέ του ιδιοκτήτη. Εσωτερικά, διαμορφώθηκε έτσι ώστε να συμπεριληφθούν ένα μπάνιο, μία γωνία με πάγκο, νιπτήρα και αποθηκευτικούς χώρους και φυσικά ο κύριος χώρος του ατελιέ με το σχεδιαστήριο και έναν καναπέ για χαλάρωση. Οι όγκοι του μπάνιου και του πάγκου απαλύνονται καμπυλώνοντας τις γωνίες τους. Ως υλικά κατασκευής εδώ χρησιμοποιήθηκαν φυσικό ξύλο δρυός, τσιμεντοκονία, γκρι υφάσματα και μαύρο corian. 

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ