Στο κέντρο της πόλης

Ένα κλασικό αθηναϊκο διαμέρισμα του κέντρου μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη κατοικία για ένα ζευγάρι

Το πρώτο ζητούμενο για τους ενοίκους του σπιτιού -ένα νέο ζευγάρι- ήταν το νέο τους σπίτι να τους εξασφαλίζει μια αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης από την πόλη, έστω και αν βρισκόταν σε μια από τις πιο κεντρικές γειτονιές της, στους Αμπελοκήπους.

Την μελέτη και την κατασκευή για την ανακαίνιση του αθηναϊκού διαμερίσματος του ’70 στον τελευταίο όροφο μιας τυπικής πολυκατοικίας της πόλης, ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega Architecture & Strategies. Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να κάνουν τον χώρο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του νέου ζευγαριού, γι' αυτό κινήθηκαν ως εξής: 

Πρώτα απ' όλα κατάργησαν την κλειστή διάταξη του τυπικού αθηναϊκού διαμερίσματος. Δημιούργησαν χώρους ανοικτούς, φωτεινούς και με οπτική επαφή μεταξύ τους. Η βασική αλλαγή στη δομή ήταν βέβαια το άνοιγμα της κουζίνας στους κοινόχρηστους χώρους, της κουζίνας που πλέον έγινε το ενεργό κέντρο του σπιτιού. Η κατασκευή με τις μεταλλικές πόρτες επιτρέπει τη διαχωρισμό και φιλτράρει το βλέμμα.

Επιλέχθηκαν αποχρώσεις του γκρι, του μπλε και του πράσινου, με αναφορές στις παλιές αθηναϊκές αστικές κατοικίες, ώστε να δώσουν ένταση και βάθος στους εσωτερικούς χώρους, ενώ παλιά στοιχεία του σπιτιού χρησιμοποιήθηκαν με νέο τρόπο, σε νέες θέσεις. Για παράδειγμα το διάτρητο μεταλλικό πάνελ των καλοριφέρ εντάχθηκε στον πάγκο της κουζίνας, τα μάρμαρα του πάγκου της κουζίνας και τα πλακάκια του μπάνιου διαμόρφωσαν την επιφάνεια του εξωτερικού τραπεζιού. 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι σύγχρονο, που ικανοποιεί απόλυτα τον τρόπο ζωής ενός ζευγαριού το 2018 και ταυτόχρονα "πατάει" σταθερά στις καταβολές του από τη δεκαετία του 1970. 

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ