Victorian with a twist

Αν θελήσει κανείς να επαναπροσδιορίσει τη βικτοριανή αισθητική με σύγχρονους όρους, η ανακαίνιση ενός ιστορικού αρχοντικού στο Λονδίνο αποτελεί case study.Στο περιοδικό Casaviva που μόλις κυκλοφόρησε.

Αν θελήσει κανείς να επαναπροσδιορίσει τη βικτοριανή αισθητική με σύγχρονους όρους, η ανακαίνιση ενός ιστορικού αρχοντικού στο Λονδίνο αποτελεί case study.Στο περιοδικό Casaviva που μόλις κυκλοφόρησε.


Υπάρχουν δύο βασικοί άξονες για να ερμηνεύσει κανείς την ανακαίνιση αυτού του βικτοριανού αρχοντικού: το κλασικό, κομψό αρχιτεκτονικό πλαίσιο και η fun διάσταση του interior design. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που κτίστηκε τη δεκαετία 1890-1900 απέναντι από το Royal Albert Hall στην καρδιά του Λονδίνου και σήμερα αποτελεί την κατοικία ενός πρώην οδηγού αγώνων της Formula One, της γυναίκας του –συλλέκτριας έργων τέχνης– και της κόρης τους, που σπουδάζει πιάνο. Η αποστροφή όλων των μελών της οικογένειας για οτιδήποτε είναι στη μόδα και η αγάπη τους για την ευρωπαϊκή αισθητική, τη μουσική και τα ταξίδια τούς οδήγησε να αναθέσουν στην Ιταλίδα αρχιτέκτονα Teresa Sapey τη διαμόρφωση του αρχοντικού. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σοφιστικέ κι όμως ζεστό σπίτι.

«Η ανακαίνιση θύμιζε τη δημιουργία ενός φορέματος υψηλής ραπτικής», επισημαίνει η Τeresa που αποκατέστησε τα κατεστραμμένα από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες αρχιτεκτονικά στοιχεία. Όλα κατασκευάστηκαν στο χέρι με παραδοσιακό τρόπο από τεχνίτες από το Μπεργκαμάσκο της Ιταλίας. Βικτοριανά στούκο, πατώματα από ιταλική βαλανιδιά, ακόμη και τα καλύμματα για τα καλοριφέρ έγιναν σύμφωνα με το αυθεντικό σχέδιο – μια δουλειά που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Στο καθιστικό και την τραπεζαρία, η ομάδα της Teresa Sapey επιμελήθηκε την επίπλωση σε μια εκλεκτική σύνθεση από καθρέφτες και έπιπλα ιταλικού design –τα περισσότερα τα σχεδίασε η ίδια ειδικά για την περίσταση–, φωτιστικά του Michael Anastassiades ή του Marcel Wanders, αντικείμενα από παριζιάνικες υπαίθριες αγορές, βενετσιάνικα φωτιστικά Μurano και πολλά βιβλία.

Στα highlights του σπιτιού περιλαμβάνεται το δωμάτιο μουσικής. «Είναι σαν μουσικό κρεσέντο από πέταλα», λέει η Teresa εξηγώντας την ένταση της διακόσμησης με το κόκκινο χρώμα να δεσπόζει – μια νύξη για το χρώμα της Ferrari, αλλά και της παπαρούνας, που υπήρξε σύμβολο της βικτοριανής εποχής.

Στην κύρια κρεβατοκάμαρα, η σύγχρονη αισθητική εμπλουτίζεται με βικτοριανά στοιχεία και το αποτέλεσμα είναι ένας φιλόξενος λευκός χώρος με μια διακριτική χρυσή κορνίζα στο κεφαλάρι του κρεβατιού, vintage τραπεζάκια από τη δεκαετία του ’60 και μια καρέκλα Eames. Από την ελεγεία της βικτοριανής εποχής έχουν ξεφύγει μόνο το μπάνιο και η high-tech κουζίνα της Boffi.

«Οι πιο συνεπείς όροι για να χαρακτηρίσουμε τη διαμόρφωση του σπιτιού είναι “χαρούμενο και παιχνιδιάρικο design”», επισημαίνει η Teresa. Και πράγματι, σε όλους τους χώρους συνδύασε με καλαισθησία και πρωτοτυπία σύγχρονα και βικτοριανά στοιχεία εξελίσσοντας το στυλ με λεπτομέρειες που δεν περνούν απαρατήρητες. Για παράδειγμα, διακόσμησε τους καθρέφτες πάνω από το τζάκια με πουλιά. «Μόλις πέταξαν από το Hyde Park που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι κι ήρθαν εδώ για να ξεκουραστούν», σχολιάζει χαμογελώντας. Είναι ο δικός της ξεχωριστός τρόπος να υπογραμμίσει το ότι η βικτοριανή αισθητική αντλεί έμπνευση από τη φύση.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Αlways Elegant

Επόμενο άρθρο

Σπίτι σαν γκαλερί

MUST READ