Η γοητεία του παλιού

Ένας interior designer αναδεικνύει τη γοητεία του παλιού διαμορφώνοντας το σπίτι του στο Σαν Σεμπαστιάν με παλιά πράγματα αξίας.

Ένας interior designer αναδεικνύει τη γοητεία του παλιού διαμορφώνοντας το σπίτι του στο Σαν Σεμπαστιάν με παλιά πράγματα αξίας.

Φωτογραφίες: Gaelle le Boulicaut

O Βάσκος interior designer Mikel Irastorza μοιράζει το χρόνο του ταξιδεύοντας ανάμεσα στο Βερολίνο και τη γενέτειρά του, την παραθαλάσσια πόλη Σαν Σεμπαστιάν, που βρίσκεται στη βορειότερη ακτή της Ισπανίας. Πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να αφήσει το λευκό, «άσπιλο», μινιμαλιστικό σπίτι του, που τον είχε κουράσει, για να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα με ιστορία και να το γεμίσει με παλαιά πράγματα αξίας. Βρήκε λοιπόν ένα διαμέρισμα του 1930 κοντά στον κόλπο του Σαν Σεμπαστιάν και το ανακαίνισε διατηρώντας συνειδητά τα ίχνη του ένδοξου αρχιτεκτονικού παρελθόντος του, τις ψηλές οροφές και τη σιδερένια πύλη-είσοδο. «Αυτά τα παλιά, γοητευτικά διαμερίσματα, που καταφέρνουν να επιβιώνουν μέχρι σήμερα, μου θυμίζουν την Ευρώπη που σαν μια γηραιά αστή αντιστέκεται στο χρόνο με χάρη», υποστηρίζει.

Ο Μikel σχεδίασε μια ξεκάθαρη διαρρύθμιση για το σπίτι του, με ένα υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο κι ένα μακρόστενο, άνετο ενιαίο χώρο για την κουζινα, την τραπεζαρία και το καθιστικό, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος της πρόσοψης του σπιτιού. Οι καινούργιοι τοίχοι φαίνονται παλιοί καθώς τα τούβλα είναι ορατά με επιτηδευμένο τρόπο. Ένα εφέ που ο ίδιος αποκαλεί «εγκαταλελειμμένη δόξα», αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διακοσμητικό στοιχείο που έχει στήσει με επιμέλεια. Ένα μοντέρνο διαχωριστικό από τσιμέντο και τούβλα σε δικό του σχέδιο χωρίζει με ευφυή τρόπο τους κοινόχρηστους από τους προσωπικούς χώρους του σπιτιού. Η λευκή γλυπτική υφή του επιτρέπει στο φυσικό φως να περάσει και στο χώρο του υπνοδωματίου.

Στον ενιαίο χώρο η διακόσμηση παίζει με τις γεωμετρικές φόρμες και την έντονη αντιπαράθεση του σήμερα με το χθες μέσα από έργα τέχνης, ταπετσαρίες και διακοσμητικά που έχει φέρει από ταξίδια του σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια. Κινέζικα κεραμικά συνυπάρχουν με γερμανικά και ιταλικά έπιπλα με σκανδιναβικά, ενώ το μεγαλοπρεπές τραπέζι από μαύρο μάρμαρο είναι σε δικό του σχέδιο και έχει πηγή έμπνευσης την ταινία «Είμαι ο έρωτας» με την Τίλντα Σουίντον. Ο Mikel δεν επηρεάζεται από το όνομα μιας εταιρείας, όσο λαμπερό κι αν είναι. Αγοράζει κάτι απλώς και μόνο επειδή του αρέσει, αδιαφορώντας για την προέλευσή του. Έτσι, στο σπίτι του έχει θέση για καθετί που ο ίδιος θεωρεί τέχνη, design ή αισθητική, όπως ακριβώς η Ευρώπη έχει θέση για τόσο διαφορετικές κουλτούρες. «Γιατί παρά την κρίση, η ευρωπαϊκή ήπειρος παραμένει γοητευτική», όπως του αρέσει να λέει.

www.mikelirastorzainteriorismo.com

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Slow design

Επόμενο άρθρο

Custom made

MUST READ