Slow design

Το χαρούμενο και ζωντανό σπίτι της Caroline Gomez στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι ενδεικτικό της άποψής της. Η σχεδιάστρια αποφεύγει τα στημένα σκηνικά και προτιμάει τους ρυθμούς που ευνοούν τη χειροποίητη τέχνη.

Το χαρούμενο και ζωντανό σπίτι της Caroline Gomez στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι ενδεικτικό της άποψής της. Η σχεδιάστρια αποφεύγει τα στημένα σκηνικά και προτιμάει τους ρυθμούς που ευνοούν τη χειροποίητη τέχνη.

Αν και είναι άνθρωπος του design και της διακόσμησης, η σχεδιάστρια Caroline Gomez δεν συμπαθεί τη λέξη deco επειδή της θυμίζει κάτι στημένο. Έτσι, δημιουργεί ένα μικρό, ζωντανό σύμπαν, όπως φαίνεται τόσο στο σπίτι της όσο και στη δουλειά της, το οποίο περιλαμβάνει συλλεκτικά αντικείμενα από χαρτί, πηλό και ξύλο. Αφετηρία της, η φιλοσοφία Slow life, που έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα, τα φυσικά υλικά και την τέχνη του χειροποίητου, δηλαδή όλα όσα απαιτούν ποιοτικό χρόνο και όχι ταχύτητα. «Μετατρέπω το συναίσθημά μου σε εμπειρία και αυτή με καθοδηγεί στις αισθητικές μου παρεμβάσεις», λέει η Caroline ερμηνεύοντας το προσωπικό της στυλ.

Πριν από πέντε χρόνια, το σημερινό σπίτι-ατελιέ της ήταν ένα εργαστήριο επιδιόρθωσης φλίπερ 132 τ.μ. σε μια ήσυχη και βολική περιοχή κοντά στο κέντρο του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ένας ανοιχτός, ενιαίος χώρος τον οποίο η Caroline αντιμετώπισε σαν ένα λευκό καμβά για να σχεδιάσει ένα άνετο καθιστικό με ένα μίνι εσωτερικό κήπο και μια φωτεινή κουζίνα εγκατεστημένη μέσα σε ένα γυάλινο κουτί. Τοίχοι κατασκευάστηκαν μόνο στους προσωπικούς χώρους – υπνοδωμάτια και μπάνια. Για τη σχεδιάστρια, απόλυτη προτεραιότητα ήταν το φυσικό φως, γι' αυτό και το σπίτι έχει μόνον τους απολύτως αναγκαίους τοίχους, ενώ ένα μέρος της οροφής θυσιάστηκε για να να δημιουργηθεί εσωτερικός κήπος. «Το ζητούμενο ήταν ένα χαρούμενο, ζωντανό σπίτι, το οποίο να προσφέρει έστω και αυτή τη διακριτική επαφή με τη φύση», επισημαίνει.

Παρά τις ειδικές σπουδές που έχει κάνει για τη χρήση του χρώματος, η απουσία χρωματικών εντάσεων χαρακτηρίζει την αισθητική της. Η αλήθεια είναι ότι για τη σχεδιάστρια το χρώμα είναι περισσότερο μεθοδολογικό εργαλείο με το οποίο συνδέει διαφορετικά πεδία του design και όχι τρόπος έκφρασης. Στο καθιστικό, το βασικό χρώμα είναι το λευκό με κάποιες διακριτικές παστέλ πινελιές που ορίζουν τις ζώνες λειτουργίας. Σκανδιναβικά design έπιπλα και αντικείμενα που αγόρασε σε διάφορα ταξίδια της στο εξωτερικό αξιοποιήθηκαν για τη διακόσμηση. Εκτός από το design, έχει πάθος για τη μαγειρική και τους κάκτους – τους οποίους λατρεύει για τη δομή τους. Ένα πάθος που την οδήγησε να αφιερώσει ολόκληρη βιβλιοθήκη σε συλλογές βιβλίων μαγειρικής, αλλά και σε διαφορετικά είδη κάκτων, που πιστεύει πως δίνουν γαλήνη στο χώρο. Αυτή η ζεν φιλοσοφία είναι αισθητή στο interior design του σπιτιού, όπως και στις συλλογές της. Αδρά υλικά και χειροποίητα στοιχεία συνθέτουν το προσωπικό της στυλ που γεωγραφικά θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις σκανδιναβικές χώρες.

www.carolinegomez.com

Φωτογραφίες: Gaelle Le Boulicaut

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Διαχρονικά μοντέρνο

Επόμενο άρθρο

Η γοητεία του παλιού

MUST READ