Εasy living in nature

Η ροή του μέσα με το έξω συνιστά ένα είδος πολυτέλειας, η οποία, χωρίς να είναι κραυγαλέα, εξασφαλίζει ποιότητα ζωής σε ένα σπίτι στη Νότια Αφρική.

Η ροή του μέσα με το έξω συνιστά ένα είδος πολυτέλειας, η οποία, χωρίς να είναι κραυγαλέα, εξασφαλίζει ποιότητα ζωής σε ένα σπίτι στη Νότια Αφρική.

Για τη Sarah και τον John Briginshaw, το ισχυρότερο κίνητρο για την αγορά του συγκεκριμένου σπιτιού στην περιοχή KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής ήταν ο μεγάλος και καλοσχεδιασμένος κήπος του. Η προϋπάρχουσα κατοικία ήταν χτισμένη σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της δεκαετίας του ‘70, με ένα μακρύ διάδρομο να συνδέει τα δωμάτια. Η οικογένεια αποφάσισε πριν να προχωρήσει στην ανακαίνιση να ζήσει στο σπίτι ώστε να διαπιστώσει στην πράξη τις ανάγκες στη διαμόρφωση των χώρων. Το συμπέρασμα οδήγησε σε μια ριζική αλλαγή, για την οποία απευθύνθηκαν στην αρχιτέκτονα και φίλη τους Helen Ferguson. Της ζήτησαν να σχεδιάσει έναν ανοιχτό, άνετο χώρο που θα εκμεταλλεύεται το εύκρατο κλίμα της περιοχής και την πλούσια φύση. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού τοποθέτησαν το easy living και την ευελιξία για τις δραστηριότητες των παιδιών.

«Η τοποθεσία είναι μαγευτική. Υπάρχουν υπέροχα δέντρα και ένα ποτάμι στο κάτω μέρος του κήπου, οπότε το design προσαρμόστηκε ανάλογα ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή θέα στη φύση», σχολιάζει η Ferguson. Από την παλιά δομή κράτησε μόνο ορισμένους τοίχους, οι οποίοι ενσωματώθηκαν σε ένα νέο, γραμμικό αρχιτεκτόνημα, σαν ορθογώνιο γυάλινο κουτί. Το σπίτι χωρίζεται λειτουργικά σε δύο μέρη: Το ένα φιλοξενεί τις τέσσερις κρεβατοκάμαρες και το άλλο τους κοινόχρηστους χώρους: καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα. Στο καθιστικό, τα πανύψηλα γυάλινα πορτοπαράθυρα αντικαθιστούν το μεγαλύτερο μέρος της τοιχοποιίας. Όταν ανοίγουν, κρύβονται εντελώς μέσα στη δομή και το δωμάτιο γίνεται μέρος του εξωτερικού χώρου. Η πίσω αυλή είναι ένας βοτανικός κήπος που επικοινωνεί με την κουζίνα και στεγάζει στο τέρμα του ένα ξεχωριστό playroom και το γραφείο. «Τις ηλιόλουστες μέρες συνηθίζουμε να καλούμε φίλους για γεύμα. Το μαγείρεμα, το φαγητό και το παιχνίδι των παιδιών είναι απολαυστικά μέσα στη φύση», λέει η ιδιοκτήτρια. Η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού μπορεί επίσης να ενοποιηθεί με τον κήπο και ένα παρακείμενο εξωτερικό ντους. Σε όλο το σπίτι, η σύνδεση του μέσα με το έξω συνιστά ένα είδος πολυτέλειας η οποία «δεν φωνάζει» αλλά εξασφαλίζει ποιότητα ζωής.

«Το σπίτι είναι λιτό και σύγχρονο, ωστόσο είναι ξεκάθαρα φτιαγμένο για οικογένεια», δηλώνει η αρχιτέκτονας, η οποία έλαβε υπόψη της τις δραστηριότητες των παιδιών ανάλογα με την εποχή. Τις καλές μέρες τα παιδιά περνούν πολύ ώρα στο playroom και στην πίσω αυλή, όπου έχουν τον προσωπικό τους χώρο, χωρίς να χάνουν την επαφή με το σπίτι και τις λειτουργίες του. Ο τοίχος που χωρίζει τις κρεβατοκάμαρές τους είναι ένα συρόμενο ξύλινο πάνελ που επιτρέπει τα δύο δωμάτια να ενωθούν σε ένα μεγάλο, δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά. Αμέσως μετά το γυαλί, το ξύλο είναι το αγαπημένο υλικό αυτού του σπιτιού. «Χρησιμοποιώντας πολύ γυαλί και μεταλλικά δοκάρια διακινδυνεύαμε ένα ψυχρό αποτέλεσμα. Η περιορισμένη παλέτα των υλικών και των χρωμάτων στάθηκε η λύση», λέει η Ferguson. Εσωτερικά οι επενδύσεις των τοίχων, οι πόρτες και τα δάπεδα έγιναν από το ίδιο ξύλο δρυός. Στα κουφώματα και τις υποστηρικτικές δοκούς η μαύρη ματ απόχρωση καθορίζει τις οριζόντιες γραμμές του σπιτιού και δίνει έναν έντονο γραφιστικό χαρακτήρα.

www.fergusonarchitects.co.za

φωτο FRANK FEATURES

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Scandinavian modern

Επόμενο άρθρο

In the woods

MUST READ