Scandinavian modern

Με την άψογη μοντερνιστική διαμόρφωσή του, το σπίτι στη Στοκχόλμη είναι σαν να έχει βγει από σελίδες περιοδικού διακόσμησης. Λογικό, αφού η ιδιοκτήτριά του είναι στυλίστρια με εμμονή στη συγκεκριμένη αισθητική.

Με την άψογη μοντερνιστική διαμόρφωσή του, το σπίτι στη Στοκχόλμη είναι σαν να έχει βγει από σελίδες περιοδικού διακόσμησης. Λογικό, αφού η ιδιοκτήτριά του είναι στυλίστρια με εμμονή στη συγκεκριμένη αισθητική.

Κείμενο-Styling: Joanna Lavén, Φωτογραφίες: Idha Lindhag

«Δεν πρέπει να θεωρούμε τις λεπτομέρειες κάτι απλό και εύκολο. Χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε design», έλεγε ο Charles Eames και η Σουηδέζα στυλίστρια Joanna Lavén τίμησε δεόντως το μότο τού μοντερνιστή δημιουργού στη διαμόρφωση του σπιτιού της. Με το που ανοίγει η πόρτα, γίνεται αμέσως φανερό ότι η Joanna έχει πάθος για τη δεκαετία του '50 και δεν φοβάται να το δείξει και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα σε αρχιτεκτονική Jugend –όπως αποκαλούν οι Σκανδιναβοί την art nouveau– στο κέντρο της Στοκχόλμης, το οποίο αναπαλαιώθηκε όπου χρειάστηκε –ξύλινα παρκέτα και γύψινες οροφές– με σεβασμό στον αρχικό του χαρακτήρα.

Με τα μαρμάρινα ασπρόμαυρα πλακάκια σε γαλλικό στυλ, το εντυπωσιακό χολ εισάγει τον επισκέπτη στη μεταπολεμική εποχή του design. Η λειτουργική διάταξη του διαμερίσματος περιλαμβάνει ανοιχτή κουζίνα-καθιστικό, ξεχωριστό lounge, κυρίως κρεβατοκάμαρα, παιδικό υπνοδωμάτιο, μπαλκόνι, μπάνιο, δεύτερο μπάνιο για τους καλεσμένους και γκαρνταρόμπα. Οι χώροι έχουν εξοπλιστεί και διακοσμηθεί με έπιπλα και αντικείμενα από τις δεκαετίες του '50 και του '60 που η Joanna ανακάλυψε σε διάφορες διαδικτυακές δημοπρασίες αλλά και σε vintage καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Στη δημιουργία ατμόσφαιρας συνέβαλε και ο φωτισμός –ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο σε μια χώρα που δεν φημίζεται για την ηλιοφάνειά της– με vintage λάμπες από τη Γαλλία και την Ιταλία, φωτιστικά του οίκου Venini αλλά και σύγχρονα κομμάτια. Το φυσικό φως που μπαίνει από τα μεγάλα art nouveau παράθυρα γλυκαίνει τα αυθεντικά ξύλινα πατώματα και ταιριάζει με τις ήρεμες αποχρώσεις του γκρι και του καφέ. Mοναδική εξαίρεση ορισμένα κομμάτια σε πράσινο και μπλε και οι μαύρες λεπτομέρειες που δίνουν αίσθηση συνοχής.

Κάθε δωμάτιο μοιάζει βγαλμένο από σελίδα περιοδικού διακόσμησης: άψογα διαμορφωμένο, χωρίς περιττά στοιχεία και υπερβολές ή ακόμα καλώδια συσκευών που σέρνονται. Λογικό, καθώς η Joanna ασχολείται με το styling σε φωτογραφήσεις περιοδικών και έστησε το περιβάλλον του σπιτιού της σαν να επρόκειτο για σκηνικό σε επαγγελματική φωτογράφηση. «Πρώτα σκιτσάρω το στυλ που θέλω. Όταν βρω το έπιπλο που ταιριάζει το φωτογραφίζω και το ενθέτω στη φωτογραφία του δωματίου για να το δω στο χώρο πριν προχωρήσω στην αγορά του», επισημαίνει. Το αποτέλεσμα τη δικαιώνει.

Σε αυτή τη φάση της ζωής της, επιμένει στη δεκαετία του '50 είτε πρόκειται για το σπίτι της είτε για τη δουλειά της. Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση φροντίζει για πιο σταθερά υλικά που αντέχουν στο χρόνο, για αντικείμενα που έχουν αυταπόδεικτη αξία ανεξάρτητα από τη θέση τους στο χώρο ή το χρόνο.

www.joannalaven.se


MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Past & Present

Επόμενο άρθρο

Εasy living in nature

MUST READ