Μetropolitan

Πετυχαίνοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην έντονη ζωή της μητρόπολης και τη θαλπωρή του σπιτιού, τα ολοκαίνουργα Penthouses του Huys, περίτεχνα δουλεμένα από το studio Piet Boon, φέρνουν ένα ολλανδικό twist στο Μανχάταν.

Πετυχαίνοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην έντονη ζωή της μητρόπολης και τη θαλπωρή του σπιτιού, τα ολοκαίνουργα Penthouses του Huys, περίτεχνα δουλεμένα από το studio Piet Boon, φέρνουν ένα ολλανδικό twist στο Μανχάταν.

Φωτογραφίες: Paul Barbera, Styling: Studio Piet Boon

404 χρόνια από την «ανακάλυψη» της Νέας Υόρκης και τη γέννηση της πιο συναρπαστικής μητρόπολης του κόσμου, μια συμμαχία κορυφής από τις Κάτω Χώρες μεταμόρφωσε το ιστορικό κτίριο στο νούμερο 404 της Park Avenue South. Με πάθος, εξειδίκευση και αρκετές διακρίσεις στις αποσκευές τους, οι Kroonenberg Groep, το studio Piet Boon και ο γνωστός αρχιτέκτονας τοπίου Piet Oudolf δημιούργησαν το Huys, ένα συγκρότημα 58 κατοικιών στην καρδιά της NoMad, πρότυπο ολλανδικής κομψότητας και πολυτέλειας. Στην κορυφή του νεοκλασικού κτιρίου, το οποίο χρονολογείται από το 1917, 6 penthouses, φτιαγμένα σε λογική «limited edition» συνδυάζουν το iconic «Manhattan living» με τη σχεδιαστική φιλοσοφία και την αισθητική του Piet Boon που σφραγίζει την κάθε λεπτομέρεια: από τις επεμβάσεις στην εντυπωσιακή πρόσοψη του κτιρίου, την αρχιτεκτονική, το interior και το σχεδιασμό των επίπλων. Ο στόχος ήταν σαφής: άνετη πολυτέλεια παντού.

«Το όνομα Huys» –δηλαδή «σπίτι»– «αναφέρεται στο DNA του design», εξηγεί ο Piet Boon, υπεύθυνος για το συνολικό design και ιδρυτής του διάσημου ολλανδικού studio. «To ολλανδικό design είναι γνωστό για το πάθος του στο χειροποίητο, την ποιότητα και τις bespoke λεπτομέρειες – πτυχές που χαρακτήριζαν ανέκαθεν τη φιλοσοφία μας. Επίσης, το παρελθόν μου και η βαθιά γνώση γύρω από την κατασκευή είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την εξεύρεση καινοτόμων και πολύπλοκων λύσεων», συνεχίζει, αναφέροντας την πολυετή γνωριμία με την Kroonenberg Groep, γνωστούς property developers με έδρα το Άμστερνταμ. «Η Kroonenberg Groep ήταν σαφής από την αρχή ότι το project θα προέβαλλε την ολλανδική πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρει ο Boon, που συνεργάστηκε με τον Piet Oudolf και το γνωστό καλλιτέχνη Frederik Molenschot. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Αυτό εξηγεί την τέλεια συμφωνία στη σχεδιαστική “γλώσσα” του project.»

Το φυσικό φως είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Huys. Άλλωστε, ο Boon προέρχεται από μια χώρα όπου το παγκοσμίως διάσημο φως της παίζει κυρίαρχο ρόλο στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να αλλάξει το μέγεθος των παραθύρων δημιουργώντας ταυτόχρονα μια ισορροπημένη πρόσοψη. Το Huys έχει ένα εξαιρετικό προνόμιο: δεν περιστοιχίζεται από κτίρια και επωφελείται από μια γενναιόδωρη εισροή φυσικού φωτός. Αυτή η πρόκληση έγινε τελικά σημείο αναφοράς για τον Piet, που αξιοποίησε και μεγιστοποίησε την ποσότητα του φυσικού φωτός μεγαλώνοντας τα παράθυρα. «Η μοναδική ποιότητα του φωτός ήταν ένα σημαντικό δεδομένο στο σχεδιασμό του εσωτερικού», συμπληρώνει η Karin Meyn, creative director και συνεργάτις του Piet Boon από το 1986. «Δεν χρησιμοποιήσαμε κουρτίνες δίπλα στις βεράντες για να αφήσουμε το φως να μπαίνει στους χώρους ανεμπόδιστα.»

Η ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση του Studio εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο Penthouse 15A. «Το διαμέρισμα είναι ένα πιλοτικό σπίτι που έχει την υπογραφή μας χωρίς να αποτελεί προσωπικό χώρο», τονίζει η Karin. «Δείχνει τον τρόπο που δουλεύουμε και τη φιλοσοφία μας.»

Η ψηλοτάβανη κατοικία χαρακτηρίζεται από κομψότητα και είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να είναι καθαρός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Το interior design δίνει έμφαση στο μήκος του χώρου τραπεζαρίας-καθιστικού, που καταλαμβάνει 12,8 μέτρα. Τα χρώματα, πλούσια και ζεστά –taupe, χρυσό του μπρούντζου και ανοιχτό μπεζ, μαζί φυσικά με λευκό–, δημιουργούν χαλαρή ατμόσφαιρα και διαχρονικό στυλ. Με το που μπαίνεις μέσα νιώθεις σαν στο σπίτι σου. «Ακόμη και χωρίς έπιπλα, οι χώροι αποπνέουν άνεση και ζεστασιά», εξηγεί η Karin. Μία βιβλιοθήκη σε σκουρόχρωμο wenge λειτουργεί σαν τοίχος ενσωματώνοντας multimedia, βιβλία και τέχνη. Το σκούρο χρώμα του ξύλου «καθρεφτίζεται» σε αυτό του τραπεζιού, των καθισμάτων και του φωτιστικού της Flos. Στο καθιστικό, δύο κομψοί καναπέδες τοποθετήθηκαν αντικριστά – αυτοί και το μεγάλο πουφ της κουζίνας είναι τα στοιχεία που συμβάλλουν στην cosy ατμόσφαιρα.

«Το “home feeling” –που ήταν ο στόχος– επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στην επιλογή των χρωμάτων και των υλικών, αλλά οφείλεται και στη δική μας καταγωγή. “Σπίτι” για εμάς σημαίνει ένας αναπαυτικός χώρος που αποζητάς έπειτα από σκληρή δουλειά ή από τις μετακινήσεις σε αυτή την πολυσύχναστη, γεμάτη ενέργεια και έμπνευση πόλη», συνεχίζει γελώντας. «Ιδανικός ένοικος του Penthouse είναι αυτός που του αρέσει να ζει στη συναρπαστική NoMad. Τo design μας μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε στυλ και ατμόσφαιρα. Ναι, υπάρχουν πολλοί ιδανικοί κάτοικοι εκεί έξω!»

www.huys-nyc.com, www.pietboon.com

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Αστική αισθητική

Επόμενο άρθρο

New retro

MUST READ