Εccentric chic

Μια παλιά αγροικία στο Κέιπ Τάουν ανακαινίστηκε με τρόπο που αντανακλά την κοσμοπολίτικη προσωπικότητα των ενοίκων της αλλά και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Μια παλιά αγροικία στο Κέιπ Τάουν ανακαινίστηκε με τρόπο που αντανακλά την κοσμοπολίτικη προσωπικότητα των ενοίκων της αλλά και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Φωτογραφίες: Warren Heath/ bureaux.co.za (www.bureaux.co.za)

Αν και βρίσκεται στην καρδιά του Kέιπ Τάουν, το σπίτι έχει την άνεση και τη σοφιστικέ διάθεση ενός διαμερίσματος στο Παρίσι. Πρόκειται για την οικογενειακή κατοικία της Emmanuelle Sébillet, interior designer που αρχικά είχε σπουδάσει κλινική ψυχολογία, και του Patrice Τaravella, γνωστού αρχιτέκτονα – δύο ανθρώπων που ταξιδεύουν συχνά στην Ευρώπη για δουλειές.

Με χρονολογία κατασκευής το 1925 και όνομα που αναφέρεται στις λεμονιές του σπίτκήπου –Tree Lemon Cottage– το σπίτι υπήρξε αντιπροσωπευτική αγροικία εκείνης της εποχής. Το ζευγάρι σεβάστηκε την ιστορία του κι αποφάσισε ότι τους χρειάζονται τρεις κρεβατοκάμαρες και ένα ανοιχτό καθιστικό, όλα στο ίδιο επίπεδο και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις αρχές της βικτοριανής αρχιτεκτονικής. Έτσι ξεκίνησαν με τη ζώνη για τους ενήλικες –με την κυρίως κρεβατοκάμαρα και το en-suite μπάνιο που βλέπουν σε μια «μυστική» αυλή–, συνέχισαν με ένα μικρό playroom, την κρεβατοκάμαρα και το en-suite μπάνιο για τη Lucie, τη δεκάχρονη κόρη της Emmanuelle, και το δωμάτιο του Ugo του νεογέννητου της οικογένειας. Σε αυτά πρόσθεσαν το open-plan καθιστικό και την τραπεζαρία-κουζίνα, που οδηγεί σε ένα κατάφυτο κήπο. Η διαρρύθμιση έγινε με απολύτως «δημοκρατικό τρόπο»: τα παιδικά δωμάτια βρίσκονται στο πίσω μέρος, η κυρίως κρεβατοκάμαρα στο πλάι και ο κοινόχρηστος χώρος στην καρδιά του σπιτιού. «Μπορούμε να συναντιόμαστε ή να αποσυρόμαστε στο χώρο μας όποτε θέλουμε», σχολιάζει η interior designer.

Με τις παρεμβάσεις του, το ζευγάρι θέλησε να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργικότητα και την άνεση. Για παράδειγμα, υιοθέτησε την αρχή του σωστού αρχιτεκτονικού φωτισμού, επιλέγοντας άμεσο φωτισμό για την κουζίνα και τρεις διαφορετικές πηγές για τα τους άλλους χώρους. Με ασυνήθιστες αποχρώσεις –μαύρο βαμμένο ατσάλι, εμφανή τοιχοποιία και τούβλα– έδωσε βιομηχανική αίσθηση χωρίς να προσβάλει τον αρχικό χαρακτήρα του σπιτιού.

Ενδιαφέρουσες αντιθέσεις έχουν δημιουργηθεί στην κουζίνα –η νησίδα από μαύρο τσιμέντο έχει συνδυαστεί με ντουλάπια από αφρικανικό μαόνι και πλακάκια στην απόχρωση της άμμου– και την κυρίως κρεβατοκάμαρα –βιομηχανικά παράθυρα και ξύλινα είδη υγιεινής: λεκάνη από teak και ράφια από βαλανιδιά. Στη διακόσμηση έπαιξαν με διαφορετικές υφές και αποχρώσεις off white, μπεζ και κρεμ για να δημιουργήσουν νοσταλγική ατμόσφαιρα. Οι επιλογές επίπλων και αντικειμένων μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον εκκεντρικές: ένας ξύλινος πάγκος από Συναγωγή λειτουργεί σαν κάθισμα στην τραπεζαρία και συνυπάρχει με τις καρέκλες «Sunset» του Christophe Pillet για την Cappellini, ενώ το clean-cut τραπέζι είναι του ντόπιου σχεδιαστή Jame Mudge. Επίσης, ξεχωρίζει η συλλογή από vintage ιατρικά μπουκάλια, αντίκες από σίδερο, ένα προπαγανδιστικό πόστερ από την Ουγγαρία, μια λάμπα οδοντιατρείου και πολλά ακόμη μοναδικά αντικείμενα, όλα αγορασμένα από υπαίθρια παζάρια, αντικερί και δημοπρασίες όπου η Emmanuelle επισκέπτεται συχνά – και όχι μόνον για τους πελάτες της. Μάλιστα, έχει εκπαιδεύσει και την κόρη της Lucie με την οποία περνάνε πολύ χρόνο κυνηγώντας «χαμένους θησαυρούς». Όπως επισημαίνει με χιούμορ, «στις δημοπρασίες χρειάζομαι κάποιον να με συγκρατεί γιατί παρασύρομαι πολύ εύκολα».

Το σκηνικό θα αλλάξει μόνο όταν αρχίσουν να αισθάνονται ότι ζουν μέσα σε ένα υπερβολικό, ένα μπιζάρ σκηνικό. Και τότε θα μετακομίσουν και ίσως μετακινηθούν προς την Ιταλία όπου έχουν αναλάβει την ανακαίνιση μιας αναγεννησιακής βίλας στη Φλωρεντία. Όπως λέει η Εmmanuelle: «Οι σχεδιαστές πρέπει να εκτίθενται σε καινούργια πράγματα για να διατηρήσουν φρέσκια τη ματιά τους. H περιέργεια είναι το κλειδί για να μη μένεις στάσιμος.»

www.esdesign.co.za, emma@esdesign.co.za

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Italian touch

Επόμενο άρθρο

New Classic home

MUST READ