Aρχιτεκτονικό trompe l' oeil

Μπορεί να καταφέρετε να διακρίνετε το εξοχικό Αλώνι που μοιάζει να βυθίζεται ανάμεσα σε δύο πλαγιές στην Αντίπαρο, μπορεί και όχι. Κι αυτό επειδή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου χάρη στο σχεδιασμό των Deca Architecture.

Μπορεί να καταφέρετε να διακρίνετε το εξοχικό Αλώνι που μοιάζει να βυθίζεται ανάμεσα σε δύο πλαγιές στην Αντίπαρο, μπορεί και όχι. Κι αυτό επειδή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου χάρη στο σχεδιασμό των Deca Architecture.

Το εξοχικό Αλώνι ανήκει στο πρότζεκτ Αntiparos Design Properties της εταιρείας Oliaros, το οποίο υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Deca Architecture. Οι κατοικίες είναι θεαματικές, αλλά απολύτως διακριτικές, εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Για την τετραμελή οικογένεια, το σπίτι στην Αντίπαρο αποτελεί την αφορμή για την απόδρασή της από τη θορυβώδη Νέα Υόρκη. Μάλλον ασυνήθιστος προορισμός για Αμερικανούς, οι οποίοι συνήθως προτιμούν το Μεξικό ή την Καραϊβική. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική καταγωγή του ιδιοκτήτη και τα ταξίδια της οικογένειας στο Αιγαίο ήταν αυτά που συνέβαλαν στην απόκτηση του εξοχικού στις Κυκλάδες.

«Όταν το είδαμε, καταλάβαμε ότι η περιγραφή “βρίσκεται στις πλαγιές” είναι κυριολεκτική», επισημαίνει το ζευγάρι. Πράγματι, το Αλώνι –που έχει βραβευτεί για την αρχιτεκτονική του– φαίνεται σαν να βυθίζεται ανάμεσα σε δύο πλαγιές. Οι αρχιτέκτονες Deca δεν ακολούθησαν τη συνήθη λογική που θέλει ένα εξοχικό να ξεχωρίζει σαν κερασάκι στην τούρτα. Ερμηνεύουν με σύγχρονο τρόπο την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και προτιμούν μια φιλόδοξη δομή που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και εναρμονίζεται πλήρως με αυτό. Αυτή είναι η προσέγγισή τους και στην περίπτωση του ιδιαίτερου τοπίου στην Αντίπαρο. Δημιουργούν μια νέα τοπογραφία όπου κτίσμα και τοπίο αλληλεπιδρούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα έξυπνο σπίτι που προστατεύει τους κατοίκους του από τους δυνατούς ανέμους, αξιοποιεί το υπέροχο φως του Αιγαίου και προσφέρει απίστευτη θέα. Το σχήμα του ορίζεται με δύο συμπαγείς τοίχους από τοπική πέτρα που γεφυρώνουν τις δύο πλαγιές και φτιάχνουν ένα είδος φωλιάς για το κτίσμα. Από κάτω στεγάζονται τέσσερις αυλές –δύο εσωτερικές– και τέσσερις κρεβατοκάμαρες που καταλαμβάνουν τις τέσσερις γωνίες του κυρίως ορόφου αφήνοντας ελεύθερο τον κεντρικό χώρο για το καθιστικό, την ανοιχτή κουζίνα και το γκαράζ. Στο κάτω επίπεδο, υπάρχει ακόμη μία κρεβατοκάμαρα –ένας ξενώνας με αυτόνομη είσοδο–, πλυντήριο, αποθηκευτικοί χώροι και φυσικά playroom. Οι ιδιοκτήτες απέφυγαν οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει «παραλιακό εξοχικό». Σε ένα λευκό σκηνικό, συνδύασαν χειροποίητα τοπικά έπιπλα με vintage κομμάτια και πρόσθεσαν ζεστασιά με χαλιά, χειροποίητα ξύλινα σκαμπό και υφασμάτινα ριχτάρια.

Βιώνοντας την ένταση της Νέας Υόρκης, το ζευγάρι δηλώνει ότι έχει βρει τον παράδεισο στο ελληνικό νησάκι. «Η συγκλονιστική φύση μας υπενθυμίζει πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε από ελευθερία, ευρυχωρία και ηρεμία.» Φανατικοί της απλής και υγιεινής ζωής, καλλιεργούν διάφορα βότανα, αλλά και ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, πεπόνια και καρπούζια. Παράλληλα, εκτιμούν απεριόριστα τους απλούς ρυθμούς της ζωής: «Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη όπου πρέπει να οργανώνουμε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, στο Αλώνι ανοίγουμε τις πόρτες και είναι ελεύθερα.» Όπως είναι φυσικό, η καθημερινότητα εκτυλίσσεται στους εξωτερικούς χώρους. Πρωινό ή απογευματινός ελληνικός καφές στην ταράτσα από την οποία βλέπεις τα χελιδόνια να πετούν πάνω από την πισίνα. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο!

φωτογραφίες Mads Mogensen

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Aπόδραση στους Τροπικούς

Επόμενο άρθρο

Country chic

MUST READ