Στην ιταλική εξοχή

Στο ανακαινισμένο σπίτι μιας διακοσμήτριας στην Ιταλία οι τεχνικές παλαίωσης, οι do-it-yourself πρακτικές και το design ανανεώνουν το παραδοσιακό στυλ.

Στο ανακαινισμένο σπίτι μιας διακοσμήτριας στην Ιταλία οι τεχνικές παλαίωσης, οι do-it-yourself πρακτικές και το design ανανεώνουν το παραδοσιακό στυλ.

«Ποια στρατηγική είναι αναγκαία σε μια ανακαίνιση;» – «Πώς θα φτιάξεις ένα ζεστό σπίτι χωρίς να είναι φορτωμένο;» – «Μπορεί το παλιό να μην είναι ξεπερασμένο;» Αυτές τις ερωτήσεις έθεσε στον εαυτό της η στυλίστρια και διακοσμήτρια Marjolein Bartelsman πριν ξεκινήσει την ανακαίνιση στο σπίτι της στη λίμνη Comabbio. Γεννημένη στην Ολλανδία, ζει περίπου 20 χρόνια στην Ιταλία με την οικογένειά της. Έτσι, στο ύφος της συνδυάζει τη βόρεια λογική και το ιταλικό συναίσθημα παντρεύοντας το σκανδιναβικό στυλ του 1900 με τη σκούρα χρωματική παλέτα, τα design έπιπλα και τις do-it-yourself παρεμβάσεις.

Το καθιστικό, η κουζίνα και το γραφείο παρατίθενται σε σειρά στο ισόγειο, ενώ μια σιδερένια σκάλα οδηγεί στον όροφο που βρίσκονται οι τρεις κρεβατοκάμαρες του ζευγαριού και των παιδιών τους. Στην κουζίνα πρωταγωνιστεί το κοντράστ των υλικών. Ένας τοίχος σαν μαυροπίνακας, ένας λευκός κι άλλος ένας από τούβλα δημιουργούν τη βάση. Σε κεντρικό ρόλο το παλιό ξύλινο τραπέζι, που πλαισιώνεται από ετερόκλητα αντικείμενα, όπως οι πλαστικές καρέκλες «Louis Ghost» της Kartell και η μεταλλική, σαν επαγγελματική, κουζίνα. Η οπτική ένταση μειώνεται στο γραφείο, που ρέπει άφοβα προς το ρουστίκ. Βέβαια, οι σοφιστικέ λεπτομέρειες είναι και εκεί παρούσες και άκρως διασκεδαστικές: Super-hip μηνύματα είναι γραμμένα με κιμωλία στον γκρι τοίχο, όπως το πουλί του Twitter. Στο μέλλον θα σβηστούν για να γραφτεί κάτι άλλο, όπως θα αλλάξουν και οι εικόνες στη σανίδα, που έχει το ρόλο φωτογραφικού ταμπλό. «Το μυστικό σε αυτό το σπίτι είναι τα μηνύματα στον τοίχο και η ανάρτηση φωτογραφιών που μας εκφράζουν. Ο χώρος γίνεται ευχάριστη προέκταση τους εαυτού μας ακριβώς επειδή αντανακλά τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντά μας», λέει η Marjolein. Περνώντας στο καθιστικό, η ατμόσφαιρα είναι αυστηρή. Τα παλιά δοκάρια της οροφής συντηρήθηκαν και βάφτηκαν λευκά. Τα καλοριφέρ από χυτό σίδερο δεν είναι μόνο λειτουργικά, αλλά γίνονται και μέρος του ντεκόρ. Σε μια γωνιά, το φωτιστικό δαπέδου «Po» της Cappellini θυμίζει υπερμέγεθες λαμπατέρ που βγήκε από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Μόλις τα μέλη της οικογένειας ανέβουν τη σκάλα, μια καρδιά από post-it στον τοίχο τούς καλωσορίζει στις κρεβατοκάμαρές τους. Στην κρεβατοκάμαρα της Marjolein και του συζύγου της το γκρι στους τοίχους είναι πιο ανοιχτό από ό,τι στο υπόλοιπο σπίτι. «Οι δοκιμές και οι ατέλειες είναι αναμενόμενες στη χειροποίητη εργασία. Ειδικά αν πειραματίζεσαι με τα χρώματα στους τοίχους και το εφέ της τεχνητής παλαίωσης πλάι στη φυσική», εξηγεί. Η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή της παλαίωσης έχει γίνει στην κρεβατοκάμαρα της μίας κόρης τους, Noa. Εδώ η Marjolein ξεφλούδισε τον τοίχο για να αποκαλύψει τις χρωματικές παρεμβάσεις από το παρελθόν και το αποτέλεσμα θυμίζει παλιά ιταλική τοιχογραφία. Μαζί με το φωτιστικό «Midsummer Light» της Artecnica και μια καρέκλα ντυμένη με βελούδο της Missoni κάνουν το δωμάτιο της Noa να μοιάζει με την κάμαρα της Ιουλιέτας.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Pierre όπως πέτρα

Επόμενο άρθρο

Το σπίτι του κρασιού

MUST READ