Πώς θα αποκτήσεις οργανωμένη ντουλάπα για πάντα

Tips κατευθείαν από τους ειδικούς για να τα καταφέρεις με εφτά απλά βήματα.

Νιώθεις ότι ήταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα που τακτοποίησες την ντουλάπα σου, αλλά να που βρίσκεσαι πάλι μπροστά σε έναν σωρό ρούχων και ψάχνεις εκείνο το κόκκινο μπλουζάκι που την τελευταία φορά το είχες δει κρεμασμένο. Το χάος στην ντουλάπα δεν εξυπηρετεί ούτε τα νεύρα ούτε το στυλ σου. Αφενός γιατί χάνεις χρόνο μέχρι να βρεις που είναι το καθετί (ενώ ταυτόχρονα αγχώνεσαι) και αφετέρου γιατί τα τσαλακωμένα ρούχα δεν έκαναν καμία γυναίκα κομψότερη. Μήπως έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να οργανώσεις την ντουλάπα σου μια και καλή;

Κάθε πότε πρέπει να πλένεις το ριχτάρι του καναπέ;

Η “επιχείρηση ντουλάπα” απασχολεί όλο τον κόσμο της μόδας, και δεν είναι λίγοι οι pros που έχουν μοιραστεί κατά καιρούς τις συμβουλές τους, όπως η γαλλίδα style icon Ιnes de la Fressange στο βιβλίο της "Parisian Chic, A style guide by Ines de la Fressange", αλλά και fashionistas όπως η Rachel Zoe. Αν και πάντα υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που μπορείς να δοκιμάσεις χωρίς να προβείς σε σημαντικές αλλαγές, η τακτοποιημένη ντουλάπα χρειάζεται χρόνο και αφοσίωση. Μπορεί στην αρχή το όλο project να φαντάζει ακατόρθωτο, αλλά το αποτέλεσμα θα βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητά σου και θα συμβάλει στην καλή σου διάθεση.

Πώς θα αποκτήσεις οργανωμένη ντουλάπα; Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου:

#1. Συγκέντρωσε τα ρούχα σου σε στοίβες

Ξεκίνα βγάζοντας όλα τα ρούχα από την ντουλάπα και χωρίζοντάς τα σε κατηγορίες. Κάνε πρώτα την αρχή με όσα είναι σε κρεμάστες, και μόλις τελειώσεις, συνέχισε με αυτά που βρίσκονται στα συρτάρια. Αυτά που αγαπάς και φοράς συχνότερα, μπαίνουν στην κατηγορία “κρατάω”. Κομμάτια που ναι μεν αγαπάς αλλά δεν έχεις φορέσει εδώ και καιρό, μπαίνουν στην κατηγορία “δοκιμάζω”. Τέλος, ρούχα που δεν θυμάσαι από πότε έχουν να φορεθούν, πάνε στην κατηγορία “εκκαθάρισ用. Χώρισε επίσης τα ρούχα σου ανάλογα με την εποχή και αποθήκευσε τα ανοιξιάτικα και τα καλοκαιρινά. Όταν φύγει ο χειμώνας, θα κάνεις το αντίθετο.

 

#2. Κάνε εκκαθάριση με σύνεση

Ξεφορτώσου ό,τι έχει καταστραφεί, δεν χαίρεσαι να φοράς, είναι υπερβολικά στενό/κοντό/μικρό ή έχεις να βάλεις εδώ και χρόνια. Μόλις μαζέψεις όλα τα ρούχα στην κατηγορία “εκκαθάριση”, ξεκαθάρισε ποια δεν αξίζει να κρατήσεις, ποια μπορείς να πουλήσεις και ποια να ανακυκλώσεις – χαρίσεις. Τέλος, κάνε μία λίστα με όλα όσα δεν φοράς αλλά θέλεις να κρατήσεις για συναισθηματικούς λόγους.

“Ξεφορτώσου οτιδήποτε κατεστραμμένο. Αν έχει τρύπα ή δεν κλείνει το φερμουάρ, και δεν επιδιορθώνεται, απλά πέτα το. Αν λείπει το κουμπί και δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις γιατί ήταν ιδιαίτερο, ξεφορτώσου το. Αν είναι ένα κομμάτι σχεδιαστή από συγκεκριμένη συλλογή των 60s ή 70s, μπορείς να το πουλήσεις και να βγάλεις χρήματα” συμβουλεύει η στιλίστρια Mary Gonsalves Kinney και προτείνει να κρατήσεις τα κομμάτια που είναι διαχρονικά. “Όπως ένα μαντήλι Hermès, που μπορεί να μην σου αρέσει τώρα το τύπωμα ή το χρώμα, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να αποκτήσει και πάλι αξία”.

Αυτά είναι τα συχνότερα λάθη στο πλύσιμο των πιάτων

#3. Οργάνωσέ τα ανά κατηγορία

Παρόλο που ο κάθε στυλίστας έχει διαφορετικό σύστημα οργάνωσης, συμφωνούν όλοι στο να χωρίζεις τα ρούχα ανά κατηγορία. “Φούστες, παντελόνια, μπλούζες, φούτερ, τζιν – οργάνωσέ τα ανά κατηγορία” προτείνει η Kinney. Η Rachel Zoe πάει την οργάνωση ένα βήμα παρακάτω και προτείνει να τακτοποιείς τα ρούχα σου ανά κατηγορία, μετά ανά στυλ, μήκος και χρώμα ώστε να φαίνονται όλα πιο εύκολα. “Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια: στυλ, χρώμα, ύψος”.

#4. Μάζεψε όσα στοιβάζονται

Πολλά ρούχα μπορούν να διπλωθούν και να φυλαχτούν σε ράφια ή συρτάρια. Τζιν, φούτερ, γούνες και μαντίλια, είναι όλα κομμάτια που σύμφωνα με την Kinney μπορούν να αποθηκευτούν. “Τα κομμάτια από κασμίρ και γούνα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξεχωριστά συρτάρια. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τις γούνες”. Τα βαριά πουλόβερ ή ζακέτες θα πρέπει με τη σειρά τους να φυλάσσονται σε ράφια, αφού στην κρεμάστρα κινδυνεύουν να ξεχειλώσουν από το βάρος.

#5. Μείωσε τις ίδιες επιλογές

Ο καθένας μας έχει βρεθεί με ίδια ρούχα στην ντουλάπα του, αλλά στην πραγματικότητα φοράει ξανά και ξανά το αγαπημένο του. Κράτα μόνο πέντε από τα μαύρα μπλουζάκια και ξεφορτώσου τα υπόλοιπα τρία, που δεν φοράς ή θεωρείς ότι δεν σε κολακεύουν.

#6. Χώρισέ τα με στρατηγική

Μην αποθηκεύσεις τα αθλητικά σου κάτω από τα βραδινά φορέματα. Αργά ή γρήγορα αυτά μπορεί να αρχίσουν να μυρίζουν ... όχι ευχάριστα. Τοποθέτησε τα ρούχα που φοράς σπανιότερα, όπως τα party dresses, εκεί που φτάνεις δυσκολότερα στην ντουλάπα ή δεν έχεις τόσο καλή οπτική επαφή. Τα ρούχα που φοράς πιο συχνά, όπως casual φορέματα και καθημερινά tops, θα πρέπει να είναι στη θέση που έχεις την πιο εύκολη πρόσβαση. Μην αφήνεις ποτέ τα ρούχα που έχεις πάρει από το καθαριστήριο μέσα στις πλαστικές θήκες, καθώς τα χημικά σε αυτές είναι καταστροφικά για τις ίνες των υφασμάτων.

#7. Κάνε το τεστ της κρεμάστρας

Αν δεν είσαι σίγουρη για το πόσο συχνά φορές ορισμένα ρούχα ή για το πόσο περιττές είναι κάποιες αγορές, υπάρχουν μερικά τεστ που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Διάβασε επίσης πώς να πολλαπλασιάσεις τους αποθηκευτικούς σου χώρους και να δημιουργήσεις έξτρα τετραγωνικά από “το πουθενά”

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ