Upcycling! Φέρνουμε τα έπιπλα της γιαγιάς στο σήμερα

Η ειδικός Ιφιγένεια Ματαράγκα μας εξηγεί το πώς και το γιατί.


Η ειδικός Ιφιγένεια Ματαράγκα μας εξηγεί το πως και το γιατί.


Η τάση του vintage έχει καθιερωθεί τις τελευταίες σεζόν. Ίσως να λείπουν από την Αθήνα οι vintage αγορές, μπορείς όμως να βρεις καταπληκτικά κομμάτια σε μικρά μαγαζάκια του κέντρου. Από τα ρούχα η τάση πέρασε γρήγορα στο σπίτι φέρνοντας στο προσκήνιο τα design icons των περασμένων δεκαετιών. O χάρτης του shopping ανασχεδιάστηκε, και περιοχές όπως το Portobello και το Camden στο Λονδίνο απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το να αγοράζεις vintage είναι ένα είδος ανακύκλωσης, ένα μικρό βήμα για να σώσεις τον πλανήτη! Εκτός από οικολογικό βήμα όμως είναι και πολλά άλλα πράγματα: είναι κλασικό και στυλάτο, είναι πρακτικό και fun μα πάνω από όλα ξυπνάει αναμνήσεις και αισθήματα. Είναι ένα νοσταλγικό παιχνίδι που δίνει χαρακτήρα και προσωπικότητα στο lifestyle σου.

Το upcycling στην πράξη
Εμείς ανακαλύψαμε την Ιφιγένεια Ματαράγκα στο Κουκάκι, λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη που αναλαμβάνει να "αναστήσει" τα έπιπλα της γιαγιάς σου και να τους ξαναχαρίσει τη χαμένη τους αίγλη με ένα νεορομαντικό και μποέμικο touch. "Ξεκίνησα να ασχολούμαι περίπου 20 χρόνια πρίν ως χόμπυ, φτιάχνοντας πράγματα και έπιπλα για το σπίτι μου και για σπίτια φίλων. Αλλά από το 2007 άρχισα να το κάνω επαγγελματικά και τελικά το 2008 άνοιξα το δικό μου ατελιέ μαζί με τον σύζυγό μου Ευτύχη Ανδρεαδάκη που μοιραζόμαστε τις ίδιες αισθητικές... ανησυχίες! Θα έλεγα ότι αρχικά (και μιλάω για την 10ετία του '90) τους περισσότερους τους ξένιζε η τάση διότι ήταν πιο retro από όσο άντεχαν. Είχαν μάθει ότι τα παλιά τα ξεφορτωνόμαστε,(βλ.σκουπίδια και υπόγεια). Άσε που θέλει "δουλειά" για να σταθεί κάποιο κομμάτι στο εκάστοτε σπίτι. Δεν υπήρχε αυτή η κουλτούρα του mix and much. Μόλις όμως άρχισε το vintage να έρχεται ως τάση από άλλες πρωτεύουσες, τότε το κλίμα άλλαξε άρδην. Σήμερα πια, οι πελάτες μας έχουν όλες τις ηλικίες. Από 25 έως 65." μας λέει.

Πόσο κοστίζει; Πόσο χρόνο θέλει;
Φυσικά η απορία που μας γεννιέται, έγκειται στο κατά πόσο εύκολο και οικονομικό είναι να αναπαλαιώσεις τα παλιά σου κομμάτια και φυσικά πόσο χρόνο απαιτεί: "Eξαρτάται από το έπιπλα, αλλά για παράδειγμα μια πολυθρόνα θα χρειαστεί 20-25 μέρες, μαζί με τις παραγγελίες των υφασμάτων. Η διαδικασία έχει αρκετά στάδια μιας και όλα είναι hand made.

Το αποτέλεσμα είναι κάτι πολύ προσωπικό και μοναδικό για τον κάθε πελάτη και απόλυτα προσαρμοσμένο στο σπίτι του. Άρα θέλει χρόνο για ψάξιμο και αρκετό brainstorming. Όσο αφορά στο κόστος τώρα... εξαρτάται. Μια πολυθρόνα για παράδειγμα ξεκινάει από 800 ευρώ και μπορεί να φτάσει πιο ψηλά, ανάλογα με το κόστος των υφασμάτων. Πρόκειται για πλήρη αποκατάσταση μιας παλιάς πολυθρόνας, από το ξύλινο σκελετό, τα σομιέ, κ.τ.λ. ως το τελικό βερνίκι."


Upcycling! Φέρνουμε τα έπιπλα της γιαγιάς στο σήμερα



Που βρίσκω vintage στην Αθήνα;
Στην Αθήνα δυστυχώς είμαστε λίγο πίσω, στη νοοτροπία κυρίως, από την τάση του upcycling. Είναι λίγο δύσκολο να ξαναφέρουμε το τραπέζι της γιαγιάς ξανά μέσα στο σπίτι. Για το λόγο αυτό σπανίζουν και οι  vintage αγορές/μαγαζιά "Υπάρχουν οι γνωστές υπαίθριες αγορές της Αθήνας και του Πειραιά, τα παλαιοπωλεία και κάποια vintage μαγαζιά που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και προσπαθούν να αντέξουν στην οικονομική κρίση. Τα καλύτερα vintag-άδικα, από την εμπειρία μου, είναι τα υπόγεια και οι αποθήκες πολλών από εμάς. Γι'αυτό μην πετάτε τίποτα!"



Βάλε μου ιδέες
Εάν όλη αυτή η "νοσταλγική" περιπέτεια σε έχει αγγίξει και θέλεις να παίξεις/ταλαιπωρηθείς/αναπαλαιώσεις τις οικογενειακές αντίκες πρέπει να αρχίσεις να παίζει δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις από το internet ψάχνοντας για ιδέες και οδηγίες. Ξεκίνα από το internet κάνοντας κλικ εδώ και δες τις δυνατότητες που έχουν οι θησαυροί που κρύβονται στην αποθήκη σου.

Info: Μονεμβασιάς 5, Κουκάκι, Τηλ.: 210 9248619, 6972302611, e-mail: info@imataraga.net

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ