Αtollo, τα 40 χρόνια ενός design icon

Φέτος συμπηρώνονται 40 χρόνια από το σχεδιασμό της Atollo lamp και -όπως είναι φυσικό- τα γενέθλια ενός icon είναι αφορμή για περισσότερο, καινούριο design

Το 2018 το iconic φωτιστικό που σχεδίασε ο Vico Magistretti συμπληρώνει τα 40 του χρόνια και η επέτειος γιορτάστηκε ανάλογα. Η Oluce, ο οίκος που παράγει την Atollo, ζήτησε από τέσσερις σύγχρονους καλλιτέχνες να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για το σχέδιο του Magistretti, προτείνοντας νέα αντικείμενα που "να είναι συνδεδεμένα με την αυθεντική Atollo" αλλά και να έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα ως έργα τέχνης.

Το αποτέλεσμα είναι μια νέα προσπάθεια να διερευνηθούν τα όρια ανάμεσα στο design και την τέχνη, όπου το πρώτο γίνεται αφετηρία για την δεύτερη. Σίγουρα η πιο ανατρεπτική ερμηνεία ήταν του Enzo Cucchi ο οποίος εξηγώντας πως ο σχεδιασμός του φωτιστικού είναι απόλυτα iconic και ως τέτοιος δεν επιδέχεται τροποποιήσεις, αρκέστηκε να αλλάξει τη συσκευασία της Atollo, το χαρτονένιο κουτί της δηλαδή και μόνο. 

Η πρωτότυπη Atollo καθώς και οι ερμηνείες των καλλιτεχνών παρουσιάστηκαν σε ένα ειδικό installation κατά τη διάρκεια του Design Week του Μιλάνου. 

 

    

Η Atollo του Michelangelo Pistoletto

Η Atollo του Mimmo Paladino

Η Atollo του Ettore Spalletti

Ο Vico Magistretti

Με λευκή μεταλλική επιφάνεια

Κάποια από τα αρχικά σχέδια του Vico Magistretti

Λευκή με φωτισμό και στη βάση

Με μαύρη λάκκα και χρυσή λεπτομέρεια

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ