Michael Anastassiades "Βρίσκομαι μόνο στην αρχή."

Ο σχεδιαστής που έκανε ένα ελληνικό επώνυμο γνωστό στον κόσμο του design σε μια πιο προσωπική συζήτηση για την Ελλάδα, την Κύπρο, το καλό design και τα σχέδια του για την επόμενη 10ετία.

Η αλήθεια είναι πως, γνωρίζοντας πόσο πολυάσχολος είναι ο Michael Anastassiades και πόσο πολύ ταξιδεύει για τη δουλειά του, δεν περίμενα να ανταποκριθεί στο mail μου τόσο άμεσα. Κι όμως, απάντησε αμέσως και κλείσαμε το τηλεφωνικό ραντεβού για τη συνέντευξη λίγες ημέρες πριν ένα ακόμα ταξίδι του, αυτή τη φορά από τα ελάχιστα που κάνει στην Κύπρο.

-Ένας σχεδιαστής με καταγωγή από την Ελλάδα ή την Κύπρο –που, δυστυχώς, καμία τους δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "Design Mecca"– φαίνεται "εξωτικός" στον κόσμο του design;

Υπάρχουν πολλοί σχεδιαστές που εμφανίζονται από χώρες που δεν θα το περίμενε κανείς. Αυτό που έχει σημασία για ένα δημιουργικό άνθρωπο είναι ποια ερεθίσματα έχει και τι είναι αυτό που τον ωθεί να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί. Βέβαια, αν ζεις σε χώρες σαν την Ελλάδα ή την Κύπρο, αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο. Δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν ερεθίσματα, υπάρχουν πολλά ερεθίσματα, απλώς ίσως η κουλτούρα μας δεν μας ωθεί, δεν μας ενθαρρύνει αρκετά ώστε να αναπτύξουμε αυτό που κάνουμε. Σε τελική ανάλυση, πιστεύω ότι η εξέλιξη συμβαίνει σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει σύγκριση. Αν έχεις ακολουθήσει αυτό που θέλεις πραγματικά, τότε το ζητούμενο είναι να αναμετρηθείς σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν κι άλλοι συγκρίσιμοι μαζί σου.

-Στη δική σου περίπτωση τι σε κινητοποίησε να συνεχίσεις;

Μεγάλωσα στην Κύπρο. Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα, γεννήθηκα στην Αφρική και μετά, όταν ήμουν ακόμα παιδί, μετακομίσαμε στην Κύπρο. Ζώντας σε ένα νησί, ζεις οι αναφορές που μπορεί να έχει ένας δημιουργικός άνθρωπος είναι περιορισμένες. Οπότε, το να φύγω στο εξωτερικό ήταν μια λογική επιλογή. Όταν έφυγα από την Κύπρο ήξερα ότι αν ακολουθούσα το δημιουργικό δρόμο που σκεφτόμουν για την καριέρα μου, θα έπρεπε να μείνω στο εξωτερικό.

-Αυτό σε ποια ηλικία το συνειδητοποίησες;

Δεν υπήρχε στην οικογένειά μου κάποιος άλλος δημιουργικός άνθρωπος να με καθοδηγήσει από μικρή ηλικία, οπότε έφτασα στα 22 μου για να συνειδητοποιήσω ότι θέλω να πορευτώ έτσι.

-Η συνεργασία με τη Flos ήταν σίγουρα ένα σημείο-σταθμός στην καριέρα σου. Πώς προέκυψε;

Ξεκίνησε το 2011. Είχα ήδη δημιουργήσει το δικό μου brand με φωτιστικά από το 2007. Το 2010 έκανα την πρώτη μεγάλη παρουσίαση της δουλειάς μου στη Euroluce στο Design Week του Μιλάνου. Τότε γνώρισα τον ιδιοκτήτη της Flos και είδε τη δουλειά μου. Κάποια στιγμή μετά από 4-5 μήνες επικοινώνησε μαζί μου για να βρεθούμε. Συναντηθήκαμε στο Λονδίνο και μου είπε ότι η Flos γενικά δεν συνεργάζεται με designers που σχεδιάζουν και για άλλες εταιρείες. Στην περίπτωσή μου ειδικότερα, που είχα τη δική μου εταιρεία, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Εκείνη την περίοδο μόλις είχα ξεκινήσει να δουλεύω την ιδέα των string lights και του την παρουσίασα. Ξαφνικά άλλαξε γνώμη και είπε ότι αυτό το project θα έπρεπε να το κάνουμε μαζί. Να γίνει με τη Flos. Έτσι ξεκινήσαμε. Ακόμη και σήμερα, το ότι αυτή τη στιγμή τα φωτιστικά μου βρίσκονται και στη Flos και στη δική μου εταιρεία είναι κάτι μοναδικό.

-Η γεωμετρία και η ισορροπία παίζουν σημαντικό ρόλο στη δουλειά σου, αυτό είναι εμφανές με την πρώτη ματιά. Εσύ ο ίδιος πώς θα χαρακτήριζες το ύφος σου;

Αφαιρετικό σίγουρα. Προτιμώ τη λέξη αφαίρεση από τη λέξη μινιμαλισμός. Πιστεύω στη διαδικασία της αφαίρεσης, στην ικανότητα να εντοπίζεις και να αφαιρείς όλα εκείνα τα περιττά που δεν προσθέτουν κάτι.

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού design;

Η διαχρονικότητα σίγουρα. Και η απλότητα, θα έλεγα. Μάλιστα, πιστεύω γενικά ότι η απλότητα είναι το χαρακτηριστικό που συμβάλλει περισσότερο απ' όλα στο να γίνει ένα αντικείμενο διαχρονικό.

-Σε 10 χρόνια από σήμερα ποιος είναι ο στόχος σου;

Βρίσκομαι μόνο στην αρχή. Στο ξεκίνημα. Αυτό που θέλω και για σήμερα και για 10 χρόνια από σήμερα, είναι να έχω την ενέργεια και την όρεξη να συνεχίζω αυτό που κάνω.

 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ