Τάση: Rocking seventies

Νοσταλγία. Με αυτή τη διάθεση είδαν το ξεκίνημα της άνοιξης οι trendsetters –πολλοί από αυτούς γεννημένοι στα 70's– και αφοσιώθηκαν στο rock revival της εκρηκτικής δεκαετίας.  

Νοσταλγία. Με αυτή τη διάθεση είδαν το ξεκίνημα της άνοιξης οι trendsetters –πολλοί από αυτούς γεννημένοι στα 70's– και αφοσιώθηκαν στο rock revival της εκρηκτικής δεκαετίας.


Στην Αγγλία μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμα «The writing on the wall» από την Plain Crisp Books με θέμα το γκράφιτι που γεννήθηκε από τα συνθήματα στους τοίχους και την punk σκηνή των '70s. Μάλιστα, φωτογραφίες της εποχής εκτέθηκαν στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Somerset House, όπου μόλις ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στον πρωτοπόρο image maker μόδας και φαντασίας αλλά και μαθητή του Man Ray, Guy Bourdin. Στη μόδα, οι μεγάλοι οίκοι Gucci, Prada, Tommy Hilfiger, Yves Saint Laurent και Emilio Pucci μετέτρεψαν την εβδομάδα μόδας του Μιλάνου σε ροκ χρονοκάψουλα της χρυσής δεκαετίας. Η μούσα του Tommy Hilfiger είναι το κορίτσι των μουσικών φεστιβάλ, όπως το ενσαρκώνει το μοντέλο Georgia May Jagger. Ντυμένη με αστέρια, patchwork και denim, είναι σαν να έρχεται απευθείας από τα φεστιβάλ του 1969 αλλά ανήκει στο σημερινό Glastonbury. Τα μοντέλα του Yves Saint Laurent υιοθέτησαν το προκλητικό στυλ των glam-rock groupies.

Το παρελθόν αποδεικνύεται πολύ φρέσκο στις μέρες μας και στο χώρο του design. To project του designer Pierre Paulin, που σχεδιάστηκε για τον Herman Miller τη δεκαετία του '70 μόλις υλοποιήθηκε για τον οίκο Louis Vuitton και παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση Design Miami: σπονδυλωτές μονάδες συνδέονται ποικιλοτρόπως για να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες στο σπίτι. Στη συζήτηση για το design των '70s όλα στρέφονται γύρω από τα υλικά και τη φόρμα που συνήθως παίζει με τις καμπύλες. Στις μέρες μας, ο χαλκός παίρνει τη θέση του ψυχρού μετάλλου και σετάρεται με το μάρμαρο ή το πολυτελές ξύλο για να γίνει η πιο ισχυρή ένδειξη ότι τα '70s επιστρέφουν εκμοντερνισμένα. Λαμπερά παραδείγματα, το coffee table «Benson», σχεδιασμένο από τον Rodolfo Dordoni για τη Minotti, και το vintage φωτιστικό «Kilo του οίκου Kalmar Werkstätten, που κυκλοφορεί φέτος με μαρμάρινη βάση. Η διακοσμητική αξία του φυσικού εξωτικού ξύλου είναι ένα ακόμα κληροδότημα των '70s, που επαναφέρει ο οίκος Porro με τους μπουφέδες «Maggio» και «Schermo» του Alessandro Mendini από φτελιά, βελανιδιά και ακακία σε μοτίβα διαμαντιού. Συνδυάζονται άψογα με το βελούδο, το υλικό που «ενηλικιώθηκε» στα '70s και σήμερα του αποδίδει τιμές ο Luca Nichetto σχεδιάζοντας την πολυθρόνα «Blanche» για την De la Espada.


Κατασκήνωση, βινύλια και «κασέτες»

Τα σαββατοκύριακα και στις διακοπές, η ανέμελη ζωή της συγκεκριμένης δεκαετίας αναβιώνει στην κατασκήνωση Camp Grounded, στην Καλιφόρνια. Ο ρετρό χώρος της αναφέρεται στις παιδικές κατασκηνώσεις του '70, αλλά απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και τους προτρέπει να πάρουν την κιθάρα τους και να περάσουν μια νύχτα μπροστά στη φωτιά ή να βουτήξουν στο ποτάμι. Στη Μεγάλη Βρετανία, το camping ευζωίας –ή αλλιώς glamping– συνδέεται με το θρύλο του ροκ φεστιβάλ Glastonbury, στο χώρο του οποίου στήνονται και φέτος οι πολυτελείς σκηνές του pop-up ξενοδοχείου The Pop-up Hotel.

Τα βινύλια είναι και πάλι στη μόδα και όποιος τα εκτιμάει εντάσσεται αυτόματα στους προχωρημένους urban τύπους. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα δωμάτια στα ξενοδοχεία Ace στην Αμερική ή την Αγγλία είναι εξοπλισμένα με βινύλια και πικάπ. Παράλληλα, ο ψηφιακός κόσμος γλυκοκοιτάζει το αναλογικό παρελθόν με κάθε ευκαιρία. Το μουσικό portal www.kasetophono.com ονομάζει τις συλλογές του «κασέτες», ενώ οι hipsters επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους με το retrica app και vintage φίλτρα προτού τις ανεβάσουν στα social media. Την τάση αντιλήφθηκε εγκαίρως η εταιρεία Fujifilm και λανσάρισε τις αυτόματες φωτογραφικές μηχανές Instax Mini 8 που δίνουν αποτέλεσμα όπως οι πολαρόιντ.

Και η τάση δεν σταματάει εδώ. Μάλιστα, βγαίνει κυριολεκτικά στους δρόμους, με τη μορφή των αυτοκινήτων του BMW CS Vintage Concept. Τα μοντέλα σχεδίασε ο David Obendorfer, με έμπνευση από τη σειρά Ε9 που δάμαζε τις λεωφόρους των early seventies. Σκηνές που ζωντάνεψαν στις κινηματογραφικές αίθουσες με την ταινία «Οδηγός δαπλοκής», μια πραγματική ιστορία εξαπάτησης από τα τέλη των 70's, και στο φιλμ «Έμφυτο ελάττωμα»,που σηματοδοτεί την επιστροφή του ταλαντούχου σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον της ψυχεδέλειας και του τραβηγμένου hair do των 70's.


So seventies interior!

Οι χώροι που εμπνέονται από τα '70s ισορροπούν ανάμεσα στο «back-to-nature» με γήινους τόνους και φυσικά υλικά και το λείο πλαστικό, το χαλκό και τα γεωμετρικά σχήματα. Τα φωτεινά χρώματα διαχέονται απλόχερα προς πάσα κατεύθυνση, άποψη που αποφεύγουν αρκετοί από τους σύγχρονους σχεδιαστές. Εξαίρεση αποτελεί ο Ισπανός Lorenzo Castillo. Η μεζονέτα που ολοκλήρωσε στη Μαδρίτη διαθέτει ένα so seventies μαρμάρινο και χάλκινο κλιμακοστάσιο, το οποίο διαχωρίζει το μπλε και κόκκινο ισόγειο από τον μοβ και πράσινο όροφο. Συνεκτικά υλικά είναι η γούνα, το βελούδο και το πλαστικό. Τολμηρή και η σχεδιάστρια India Mahdavi, που διαμόρφωσε το ολοκαίνουργιο εστιατόριο The Gallery στον πολυχώρο Sketch στο Λονδίνο και αποθέωσε το ροζ, τις καμπύλες και τη γεωμετρία στα πλακάκια Missoni, με αφορμή το μπαρόκ '70s στυλ της interior designer και playmate Kelly Wearstler.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Η επιστροφή του Plaza Athenee

MUST READ