Τάση: Religious chic

Τα εκκλησιαστικά μοτίβα, οι χρυσές λεπτομέρειες και οι θρησκευτικές αναφορές περνούν στη μόδα και το design για να μας συστήσουν την πιο εκκεντρική τάση του χειμώνα. 

Τα εκκλησιαστικά μοτίβα, οι χρυσές λεπτομέρειες και οι θρησκευτικές αναφορές περνούν στη μόδα και το design για να μας συστήσουν την πιο εκκεντρική τάση του χειμώνα.

Πάντα πρωτοπόροι και «αιρετικοί», οι Studio Job ήταν από τους πρώτους που συνέδεσαν τα θρησκευτικά θέματα με το design. Πριν από τέσσερα χρόνια παρουσίασαν στο μοναστήρι Chiostri di San Simpliciano, στο Μιλάνο, τα βιτρό γλυπτά «The Gospel» και το σερβίτσιο «Last Supper», αφού μάλιστα εξήγησαν πως η δουλειά τους δεν αποτελεί κάποια μορφή διαμαρτυρίας ή σχολιασμού θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά μια μεταφορά για την αφηρημένη και συναρπαστική φύση της αλήθειας.

Φέτος το σκηνικό αλλάζει με τον Πάπα Φραγκίσκο να ονομάζεται Άντρας της Χρονιάς από την ιταλική έκδοση του περιοδικού «Vanity Fair» και τους Dolce & Gabbana να τοποθετούν το religious chic στην καρδιά της φετινής μόδας. Παράλληλα με την πασαρέλα Φθινόπωρο - Χειμώνας 2013-14, η οποία έλαμψε από τις χρυσές λεπτομέρειες και τα μοτίβα από τα βενετσιάνικα και βυζαντινά μωσαϊκά του Καθεδρικού ναού του Μονρεάλε, οι επίσημοι ράφτες στο Βατικανό κάνουν το πρώτο τους άνοιγμα στην καταναλωτική αγορά. Ο οίκος Gammarelli, που λειτουργεί από το 1789, διαθέτει για πρώτη φορά online(www.meschaussettesrouges.com) τις κάλτσες του κονκλαβίου, στα χρώματα «cardinal red» (κόκκινος καρδινάλιος), «bishop purple» (μοβ επίσκοπος) ή «priest black» (μαύρος ιερέας).

Μεταβυζαντινή αισθητική

Καρέκλες σαν θρόνοι, σκαλιστοί καθρέπτες και κρυστάλλινοι πολυέλαιοι έχουν τον πρώτο λόγο σε μια αισθητική που αγαπά τη μεγαλοπρέπεια, το χρυσό χρώμα και τους αντικατοπτρισμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο πολυέλαιος Nervous Zénith, μία παραλλαγή του κλασικού σχεδίου της Baccarat από την Louise Campbell. Σύμφωνα με την Δανέζα σχεδιάστρια “βεβηλώνοντας την ιερή αύρα του πολυελαίου με χιλιάδες μικρές σκόπιμες ατέλειες δημουργείαι μία πιο ανθρώπινη εκδοχή του ”. Εξάλλου δεν είναι λίγες αναφορές στα έπιπλα της Βυζαντινής εποχής. Κλασικό παράδειγμα, τα τρίποδα στρογγυλά τραπέζια όπως αυτό της σειράς “New Antiques” του Marcel Wanders για την Cappellini. Στο Βυζάντιο πρωτοεμφανίστηκαν και τα μεταλλικά κρεβάτια με τους ψηλούς ουρανούς και τις κουνουπιέρες. Σήμερα εκτός από τη διακόσμηση χρησιμοποιούνται και σε πειραματικές εγκαταστάσεις όπως αυτή του φετινού project “Metamorphosis” της Philips Design. Εδώ τη θέση της κουνουπιέρας παίρνει μία κατασκευή από οπτικές ίνες και φίλτρα φάσματος συχνοτήτων που φέρνουν στην κρεβατοκάμαρα βελτιωμένο το φως του ήλιου και του φεγγαριού για μεγαλύτερη ψυχική γαλήνη. Τέλος οι βαλίτσες και τα μπαούλα που υπήρξαν μέρος της διακόσμησης επί Βυζαντίου καθώς έπρεπε να είναι κανείς ανά πάσα στιγμή έτοιμος για μετακινήσεις, επανέρχονται. Μάλιστα, στην φετινή εβδομάδα design του Μιλάνου, ο Maarten De Ceulaer παρουσίασε στη γκαλερί Nilufar ασύμμετρα έπιπλα που σχηματίζονται από βαλίτσες μια αναφορά στην δυναμική των σημερινών νομάδων.

Οι χώροι αλλάζουν χρήση

Τους προηγούμενους αιώνες, οι αρχιτέκτονες εμπνέονταν από την εκκλησία κι υπέγραφαν διαχρονικούς χώρους μνημειακού χαρακτήρα που σήμερα αποκτούν νέες χρήσεις. Στο Λονδίνο, μία βόλτα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το αποδεικνύει. Η διάσημη κεντρική αίθουσα σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Alfred Waterhouse συνδυάζει την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες των καθεδρικών ναών με τον σκελετό ενός δεινοσαύρου. Στο Μιλάνο, ο φωτογράφος Francesco Bolis απομονώνει με τον φακό του την αναγεννησιακή διάσημη Στοά Galleria Vittorio Emanuele. Η φωτογραφία της καλύπτει τη μία πλευρά ενός τρίπτυχου καθρέφτη που λειτουργεί και σαν διαχωριστικό χώρων και μπαίνει στο σπίτι με την υπογραφή της Driade. Νοτιότερα, στην Ματέρα της Κάτω Ιταλίας το ξενοδοχείο Sextantio Albergo Diffuso Le Grotte della Civita υποδέχεται τους καλεσμένους σε μια ανακαινισμένη αρχαία εκκλησία που φιλοξενεί πια το λόμπι.

Τέχνη κι ιερές παραδόσεις

Στην Νέα Υόρκη, η εικαστικός Meg Hitchcock συνυφαίνει στα κολάζ της τις ιερές γραφές. Τα κείμενα της Βίβλου ξαναγράφονται γράμμα – γράμμα με κομμάτια από το κοράνι, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλες τις θρησκείες και τελικά τον ίδιο τον άνθρωπο. Στην κουζίνα – ατελιέ η Tasha Marks φτιάχνει βρώσιμα γλυπτά και εγκαταστάσεις συνδυάζοντας θρησκευτικές και απόκρυφες εικόνες, αρχαία συστατικά και παράξενες ιστορικές συνταγές από τον μεσαίωνα κι έπειτα.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Oι StudioLav στο τραπέζι

MUST READ