Οι βασικοί κανόνες των χρωμάτων

Μια ειδικός από τον κόσμο των χρωμάτων και της διακόσμησης εσωτερικού χώρου, η Σοφία Κοσμάογλου, μοιράζεται συμβουλές και μυστικά που όλοι μας μπορούμε να εφαρμόσουμε στον χώρο μας

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος να αλλάξουμε χρώματα στο σπίτι;

Δεν υπάρχει κατάλληλη περίοδος για αλλαγή χρωμάτων στο σπίτι – κατάλληλες είναι όλες, όποτε έχουμε διάθεση για μια αλλαγή ή βελτίωση του χώρου μας. Το χρώμα που βρίσκεται τριγύρω μας καθώς και η αίσθηση καθαριότητας που συνεπάγεται, είναι καθοριστικός παράγοντας στην ψυχολογία μας. Οπότε, χρησιμοποιούμε και ανανεώνουμε το χρώμα κάθε φορά που θέλουμε να δώσουμε έναν νέο αέρα στον χώρο μας, να αλλάξουμε την ψυχολογία μας και φυσικά να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η απώλεια ενέργειας, η ανάπτυξη μούχλας ή οτιδήποτε άλλο.

Ποια χρώματα είναι πιο κατάλληλα για τους μικρούς χώρους (ένας διάδρομος για παράδειγμα) και ποια για τους μεγαλύτερους χώρους του σπιτιού;

Δεν υπάρχει μία καθολικά επικρατούσα αντίληψη για την καταλληλόλητα των αποχρώσεων ή των χρωμάτων για μικρούς ή μεγάλους χώρους. Η δική μας φιλοσοφία πρεσβεύει ότι ο διάδρομος και το χολ, που είναι σχεδόν πάντα η πρώτη εντύπωση που κάνει το σπίτι μας σε έναν επισκέπτη, μπορούν να γίνουν πιο εντυπωσιακοί με τη χρήση μεσαίων και σκούρων αποχρώσεων, με τις οποίες μπορούμε να εκφράσουμε την προσωπικότητά μας. Οι υπόλοιποι χώροι του σπιτιού είναι καλό να παραπέμπουν σε ηρεμία, οπότε είναι καλή ιδέα η χρήση του ίδιου χρώματος σε τοίχο και ταβάνι, για παράδειγμα. Όλα αυτά εξαρτώνται από την προσωπικότητα και τις προτεραιότητες εκείνων που μένουν στο σπίτι, όμως.

Οι βασικοί κανόνες των χρωμάτων
Η Σοφία Κοσμάογλου

Έχουν αλλάξει οι προτιμήσεις του ελληνικού κοινού τα τελευταία χρόνια; Προς ποια κατεύθυνση;

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υγειονομικής κρίσης που ακολούθησε, έχει δημιουργηθεί σε όλους μας μια ανάγκη να κοιτάξουμε "προς τα μέσα" και να φροντίσουμε περισσότερο τον μικρόκοσμό μας, τον προσωπικό μας χώρο. Βλέπουμε, έτσι, μια μεγαλύτερη διάθεση για ενασχόληση και ανανέωση του σπιτιού από καταναλωτές όλων των ηλικιών.

Στην Ελλάδα ποια είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα για τους εσωτερικούς χώρους;

Όπως προείπα, μια απόρροια των συνθηκών των τελευταίων ετών είναι η αυξημένη ενασχόληση με την ανανέωση του σπιτιού και μια αναζήτηση για ηρεμία. Σε επίπεδο χρώματος αυτή εκφράζεται με την επιλογή χρωμάτων που περιλαμβάνουν το μαύρο, το χρώμα του πάγου, οι αποχρώσεις του γκρι καθώς και χρώματα που ισορροπούν ντελικάτα ανάμεσα στο γκρι και το μπεζ – τα λεγόμενα "greige", από τις λέξεις grey και beige.

Για τις εξωτερικές επιφάνειες τί πρέπει να προσέξει κανείς πριν διαλέξει χρώμα;

Αρχικά, θα πρέπει να προσεχθούν όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια ώστε να επιλεγεί το καταλληλότερο υλικό για το χρώμα. Στη συνέχεια, απαιτείται μια σωστή χρωματική μελέτη από ειδικούς, η οποία θα λάβει υπόψη της τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου όπως και το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται.

Γίνεται αρκετή συζήτηση γύρω από τα οικολογικά χρώματα. Τι θα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτά; Ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα τους σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα;

Είναι αλήθεια ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τα προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον έχει επηρεάσει πολύ τη βιομηχανία του χρώματος, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα "οικολογικά" χρώματα περιέχουν διαλύτες που δεν είναι βλαβεροί για τον άνθρωπο, οπότε δεν επιβαρύνουν τον χρήστη κατά τη διάρκεια του στεγνώματος. Λόγω των μεγάλων επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγική δυνατότητα των βιομηχανιών, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι τιμές των οικολογικών προϊόντων, που πλέον κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα. Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να αναζητούμε την οικολογική πιστοποίηση, επιμένοντας πάντα στην ποιότητα φυσικά, γιατί "οικολογικό" δεν σημαίνει πάντα και ποιοτικό.

intext2

Who Is Who

Η Σοφία Κοσμάογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Κολέγιο Ανατόλια και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία, όπου απέκτησε MBA. Σήμερα, ζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τον 10χρονο γιο της. Ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση Κοσμάογλου Χρώματα μαζί με τον αδελφό της Χρήστο, από το 2000.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ