Sani Dunes, ένα κορυφαίο resort στη Χαλκιδική

Το Sani Dunes πρόσφατα βραβεύτηκε ως Best Design Hotel 2019 στα Connoiseur Circle Hospitality Awards. Ένα εξαιρετικό resort προσανατολισμένο στο σύγχρονο design. Η. Dr Νίκη Μάνου Ανδρεάδη, αρχιτέκτονας του Sani Dunes, μιλάει για την έμπνευση της, τη σημασία του design για ένα ξενοδοχείο, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στο συγκεκριμένο έργο

Το Sani Dunes, πρόσφατα βραβεύτηκε παγκόσμια ως "Best Design Hotel 2019” στα Connoisseur Circle Hospitality Awards στην κορυφαία για τον τουρισμό έκθεση ITB στο Βερολίνο. Τι σημαίνει για εσάς Design Hotel;

Design Hotel είναι το ξενοδοχείο που βασίζεται σε μια κεντρική ιδέα σχεδιασμού την οποία η αρχιτεκτονική σύνθεση οφείλει απαραίτητα να υπηρετεί. Γύρω από αυτή την ιδέα συγκροτείται τόσο η συνολική πρόταση όσο και η κάθε επιμέρους επίλυση. Η πρόταση αυτή οφείλει να ικανοποιεί τόσο την λειτουργικότητα όσο και την αισθητική, διατηρώντας παράλληλα την αξία της στον χρόνο.

Design Hotel σημαίνει επίσης, να εξερευνάς τον χώρο, την φόρμα, τα υλικά, το φως, ώστε να προτείνεις νέες βέλτιστες λύσεις για τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους και να προσπαθείς να υπηρετήσεις την βασική σχεδιαστική πρόταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να επιτευχθούν όλα αυτά πρέπει η μελέτη του έργου να είναι ολοκληρωμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, και η κατασκευή του να την ακολουθεί με συνέπεια.

Πόσο σημαντικό πιστεύετε είναι το interior design για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ξενοδοχείου;

To interior design είναι καθοριστικό στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ξενοδοχείου καθώς πρέπει να προκαλεί τον επισκέπτη σε ένα διάλογο με τις αισθητικές και λειτουργικές αρετές του. Ο επισκέπτης πρέπει να αντιλαμβάνεται τον χώρο με έναν απλό και άμεσο τρόπο χωρίς επιπλέον εξηγήσεις. Παράλληλα πρέπει ο χώρος να τον υποδέχεται, να τον αγκαλιάζει, να διεγείρει την φαντασία του, να τον κάνει να σκέφτεται αλλά και ταυτόχρονα να τον ηρεμεί.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Το καλό design εκφράζει την σωστή αντίληψη των αναγκών του επισκέπτη και παράλληλα υποστηρίζει με έξυπνο τρόπο, όλες τις λειτουργίες που του προσφέρει.

Sani Dunes, ένα κορυφαίο resort στη Χαλκιδική
Η κ. Νίκη Μάνου Ανδρεάδη

Στο Sani Dunes συγκεκριμένα ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις που ακολουθήσατε;

Στόχος της αρχιτεκτονικής επίλυσης του Sani Dunes είναι ένα σωστά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, με πολλές αναγνώσεις. Όλοι οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί που εφαρμόστηκαν, αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες τάσεις σύνθεσης και σχεδιασμού.

Η μινιμαλιστική διάθεση και οι καθαρές γεωμετρίες των όγκων, με οπτικές φυγές προς τη θάλασσα και τις πισίνες, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις στον σχεδιασμό του Sani Dunes.

Η αρμονική ένταξη στο φυσικό περιβάλλον, η επίδραση στον γύρω χώρο, η σωστή επικοινωνία των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ήταν το βασικό μέλημα ενός σχεδιασμού, που εξελίσσεται σε μια ακολουθία αποκαλύψεων. Διασχίζοντας το κεντρικό κτίριο ο επισκέπτης βρίσκεται στην πρώτη ομάδα των σουιτών που αγκαλιάζουν την μεγάλη γραμμική lagoon πισίνα και προχωρώντας συνεχώς δίπλα στο υδάτινο στοιχείο, βρίσκεται στην δεύτερη μεγαλύτερη lagoon πισίνα με φόντο την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Χρησιμοποιώντας μια λιτή κατασκευαστική έκφραση, ο σχεδιασμός διερευνά τους συνδυασμούς υλικών και υφής με μία ήρεμη παλέτα χρωμάτων.

Στο Sani Dunes έχετε χρησιμοποιήσει και έργα τέχνης όπως το χαρακτηριστικό έργο του Κώστα Βαρώτσου στο lobby. Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης στο interior design ενός ξενοδοχείου;

Στο Lobby του Sani Dunes κατασκευάστηκε μια πραγματικά εξαιρετική εγκατάσταση του Κώστα Βαρώτσου που δεσπόζει και στα δύο επίπεδα του χώρου. Εδώ το έργο δεν χρησιμοποιείται ως "διακόσμηση” αλλά αποτελεί μέρος της συνολικής κατασκευής.

Είναι μια μεγάλη σύνθεση 120 τετραγωνικών μέτρων, που τελικά αποκολλάται από την επιφάνεια της και αποκτάει μια τρίτη διάσταση με τους γυάλινους όγκους να αιωρούνται στο χώρο.

Ένα σημαντικό έργο τέχνης, σε οποιαδήποτε μορφή, δίνει μοναδικότητα στον χώρο και ενδυναμώνει το interior design με την ενέργειά του.

dunes varotsos

Σε πόσο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε το Sani Dunes; Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις / δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Το Sani Dunes ολοκληρώθηκε σε εννέα μόλις μήνες, από την έναρξη της εκσκαφής, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του. Ήταν ένα κατόρθωμα! Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που είχαμε κατά την εποχή της κατασκευής του, δεδομένου ότι το έργο υλοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2017.

Αλλά η πληρότητα της μελέτης και η καλή συνεργασία της έμπειρης τεχνικής ομάδας της ΣΑΝΗ Α.Ε. με την κατασκευάστρια εταιρία ξεπέρασε όλα τα προβλήματα και οδήγησε στην έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Τι πιστεύετε ότι αναζητούν σήμερα οι απαιτητικοί σύγχρονοι ταξιδιώτες; Ποια είναι τα ζητούμενα τους από ένα ξενοδοχείο;

Όλοι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να προσφέρουν άνεση και να κάνουν τη διαμονή των επισκεπτών αξέχαστη. Ο σωστός σχεδιασμός επιβεβαιώνεται μέσα από τα συναισθήματα που προκαλεί με τις λειτουργικές δυνατότητες και τις αισθητικές αρετές του.

Παράλληλα και στο πλαίσιο της τάσης που ραγδαία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, ότι ο τουρισμός οφείλει να είναι "δημιουργία εμπειριών”, επιδιώκουμε, η δική μας αρχιτεκτονική προσέγγιση να συμβάλλει στον σκοπό αυτό. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι, ιδιωτικοί και κοινόχρηστοι, καθώς επίσης και οι εξωτερικοί, διαμορφώνονται με γνώμονα την αίσθηση των επισκεπτών. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται "σαν το σπίτι τους” στη διάρκεια των διακοπών τους.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ