Perianth, το νέο design hotel της Αθήνας στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio δημιούργησε ένα πραγματικά καινούριο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Ένα πολύ προσωπικό project που δουλεύτηκε με κάθε λεπτομέρεια για περισσότερα από 5 χρόνια, το ξενοδοχείο Perianth δέχθηκε μόλις τους πρώτους του επισκέπτες. Ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης των K-Studio μίλησε στο Casaviva Greece για την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού.

Για το κτίριο

Το κτίριο όπου βρίσκεται το Perianth είναι διατηρητέο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Ξεκινώντας την έρευνα μας είδαμε ότι ανήκει στην εποχή του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού στην Ελλάδα που εκ πρώτης όψης χαρακτηρίζεται από την τυπολογία του Bauhaus. Έχει και στοιχεία ενός πιο συγκεκριμένου κινήματος που λέγεται "streamlined modern", το οποίο έχει να κάνει κυρίως με τις καμπύλες γραμμές στην όψη του. Όλα αυτά τα λάβαμε υπόψη μας τόσο για την επιλογή των υλικών, όσο και για το σχεδιασμό. 

Για τα υλικά

Η βασική πρόθεση του γραφείου ήταν να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο το εσωτερικό που να ακολουθεί την αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου. "Δανειστήκαμε" λοιπόν υλικά τα οποία είναι συνηθισμένα στην Αθήνα και τα προσαρμόσαμε στην αισθητική και τη γεωμετρία του κτιρίου. Το μωσαϊκό δάπεδο, τα σκούρα μάρμαρα, ο μπρούτζος, τα υαλότουβλα και η καρυδιά σαν ξύλο, είναι υλικά που συναντάμε σε κατοικίες της Αθήνας της εποχής του κτιρίου. Αυτά ήταν η αφετηρία της παλέτας μας. Καθώς θέλαμε η χρήση των υλικών να αλλάζει την κλίμακα τους τα προσαρμόσαμε ανάλογα: Για παράδειγμα το μωσαϊκό που είναι στους διαδρόμους έχει πιο χοντρό χαλίκι από το αντίστοιχο των δωματίων -που είναι στο ίδιο χρώμα. 

Για το σχεδιασμό

Αυτή η ιδέα της διαφοροποίησης ανάμεσα στο δημόσιο -που είναι οι κοινόχρηστοι χώροι- και το ιδιωτικό -που είναι τα δωμάτια- διατρέχει ολόκληρο τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου. Στόχος μας ήταν όταν μπαίνεις στο δωμάτιο σου να νιώθεις ότι μπαίνεις σε έναν πολύ πιο ιδιωτικό χώρο. Για να το πετύχουμε αυτό, πέρα από την επιλογή των υλικών, αξιοποιήσαμε και διαφορετικά τους κοινόχρηστους χώρους. Δημιουργήσαμε μεγάλα ανοίγματα και διαδρόμους στο κέντρο των ορόφων οι οποίοι καταλήγουν σε μικρότερους διαδρόμους -σοκάκια- που οδηγούν στα δωμάτια. Έτσι αποφύγαμε την ενοχλητική επανάληψη της μιας πόρτας μετά την άλλη σε ένα μακρύ διάδρομο. Όταν ανοίξεις την πόρτα του δωματίου σου δεν βγαίνεις σε έναν μεγάλο κεντρικό διάδρομο -σε μια λεωφόρο- βγαίνεις σε ένα μικρό στενάκι. Έχεις την αίσθηση του "δικού σου" δρόμου. Τα περισσότερα ξενοδοχεία πόλης αντιμετωπίζουν το διάδρομο ως ανάγκη και όχι ως χρήση. Γι' αυτό εμείς βάλαμε χρήσεις στους μεγάλους διαδρόμους. Δημιουργήσαμε ανοίγματα -πλατείες- με διαφορετικές λειτουργίες σε κάθε όροφο. Στον τρίτο υπάρχει το lounge, στον τέταρτο κάποια common offices, στον δεύτερο ένα meeting room. Έτσι ο κάθε όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους ενοίκους των άλλων, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που να σου δίνει λόγους να το εξερευνήσεις.  

Για το φως

Ένας από τους στόχους μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο το φυσικό φως. Να το βοηθήσουμε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. Γι' αυτό όσο πιο πολύ προχωράς στο εσωτερικό χρησιμοποιούμε υλικά που αντανακλούν το φως ώστε να φτάνει παντού. Επίσης ειδικά στα δωμάτια που βλέπουν Ακρόπολη έχουμε χρησιμοποιήσει στους τοίχους κάποιες γυάλινες επιφάνειες που δημιουργούν ένα εφέ αντανάκλασης. Έτσι είναι σαν να έχεις την Ακρόπολη ταπετσαρία στο δωμάτιο σου. Για εμάς στο K-Studio το Perianth είναι ένα πολύ προσωπικό έργο για την πόλη μας την Αθήνα.  

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ