Pure & Simple Style

Στο πιο προνομιακό σημείο του Ημεροβιγλίου στέκεται ένα πραγματικά μοναδικό ξενοδοχείο. Ο άνθρωπος πίσω από την ανακαίνισή του, ο interior architect και ιδρυτής της IDLaboratorium, Στάμος Χονδροδήμος, μας ξεναγεί στο υπέροχο κόσμο του Honeymoon Petra Villas στη Σαντορίνη.

Στο πιο προνομιακό σημείο του Ημεροβιγλίου στέκεται ένα πραγματικά μοναδικό ξενοδοχείο. Ο άνθρωπος πίσω από την ανακαίνισή του, ο interior architect και ιδρυτής της IDLaboratorium, Στάμος Χονδροδήμος, μας ξεναγεί στο υπέροχο κόσμο του Honeymoon Petra Villas στη Σαντορίνη.

--Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από το HoneymoonPetraVillas και την αρχιτεκτονική του;

Η ιστορία του ξενοδοχείου είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του. Πριν από περίπου 40 χρόνια, ο Σαντορινιός Γιάννης Ρενιέρης είχε ένα μεγάλο όραμα: Να ξαναζωντανέψει το Ημεροβίγλι μετά την καταστροφή του από το σεισμό του 1956. Έτσι, το ξενοδοχείο άρχισε να χτίζεται με τη βοήθεια Ελβετών γεωλόγων ήδη από το 1991 και η κατασκευή του συνεχίστηκε τμηματικά για 20 χρόνια. Το εν λόγω εγχείρημα, βέβαια, ήταν σχεδόν ακατόρθωτο καθώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά μόνο βράχοι. Ο σκοπός όμως ήταν ένας: να εναρμονιστεί το καθετί με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, οι εργάτες έσκαβαν και έσπαγαν τους βράχους για χρόνια προκειμένου να δημιουργήσουν τεχνητά υπόσκαφα. Οι μαύρες πέτρες που έβρισκαν χτίζονταν στη συνέχεια σκόπιμα άναρχα, αποτελώντας το περίβλημα-καμουφλάζ του ξενοδοχείου και δημιουργώντας τελικά τη σημερινή φυσική εικόνα του.

--Θεωρείτε πως το project αυτό αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση για το γραφείο σας;

Το να σου ζητούν να σχεδιάσεις ένα τόσο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά ξενοδοχείο ακούγεται τουλάχιστον εντυπωσιακό. Αρχικά μελετήσαμε σε βάθος τα συναισθήματα που προκαλούν οι χώροι του ξενοδοχείου και εν συνεχεία αρχίσαμε να τα μετατρέπουμε σε υλικά, χρώματα και υφές. Το κυρίαρχο απόσταγμα που πήραμε στην αρχική αυτή φάση ήταν το συναίσθημα της καθαρότητας. Το τοπίο που αντικρίζεις όταν περπατάς μέσα στο ξενοδοχείο και οι εικόνες προς το ηφαίστειο και την καλντέρα είναι έντονες, δραματικές και πολλές φορές δεν ερμηνεύονται. Ο σκοπός μας ήταν να ηρεμήσουμε τα παραπάνω συναισθήματα και να απλοποιήσουμε τις εικόνες που αντικρίζει ο κάθε φιλοξενούμενος μπαίνοντας μέσα στις σουίτες. Ο ολιστικός σχεδιασμός μας στηρίχτηκε στη μελετημένη απλότητα, σχεδιάζοντας όλα τα έπιπλα ειδικά για το Honeymoon Petra Villas και δίνοντας μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια.

--Πώς διαχειριστήκατε τη διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων ώστε να έχετε τελικά ένα σύγχρονο αποτέλεσμα;

Όταν έχεις μια τόσο ισχυρή αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή της Σαντορίνης, αρχικά πρέπει να τη σεβαστείς και στη συνέχεια να την εξελίξεις. Είναι αρχή μας να αναλύουμε την παράδοση, να την αναδεικνύουμε μέσω του σχεδιασμού και να τη συνδυάζουμε με αυθεντικό design. Πιστεύουμε πως η Σαντορίνη μπορεί να γίνει πρότυπο σύγχρονης αρχιτεκτονικής αν σεβαστούμε την ιστορία της και πορευτούμε με αυτήν. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

--Ποιος είναι ο τελικός σας στόχος όσον αφορά στο HoneymoonPetraVillas;

Μόλις ολοκληρώσαμε το πρώτο στάδιο της ανακαίνισης, σχεδιάζοντας 6 σουίτες, οι οποίες θα αποτελέσουν και το πρότυπο σχεδίασης για τα υπόλοιπα 19 δωμάτια στο μέλλον. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ανέπαφη τη μοναδική αρχιτεκτονική των κτιρίων και τον τρόπο με τον οποίο εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, εσωτερικά θα ανασχεδιάσουμε όλους τους χώρους ώστε να δημιουργήσουμε εικόνες καθαρού design ενσωματώνοντας παραδοσιακά στοιχεία του τόπου με σύγχρονη απόδοση.

--Σχεδιαστικά η δουλειά σας στη Σαντορίνη έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς αναλαμβάνετε όλο και μεγαλύτερης βαρύτητας projects.

Τα projects μας μπορεί να είναι οπουδήποτε – δεν είναι σωστό να ταυτιστούμε με κάποιο συγκεκριμένο μέρος. Η επαγγελματική μας βάση βρίσκεται στην Αθήνα, απλώς με τη Σαντορίνη έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση, λόγω της μοναδικής της ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Επιδιώκουμε να δημιουργούμε σε ιδιαίτερα μέρη επειδή αυτά μας δημιουργούν έντονα σχεδιαστικά ερεθίσματα. Σίγουρα, όμως, είμαστε υπερήφανοι για τις πολύ προσεκτικές και σημαντικές επιλογές ξενοδοχείων που έχουμε αναλάβει να σχεδιάσουμε ως τώρα στο νησί.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Μirror house

MUST READ