Ο Le Corbusier, η αρχιτεκτονική και η Ελλάδα

Τη σχέση του Le Corbusier με την Ελλάδα  παρουσιάζουν οι  ποικίλες εκδηλώσεις με τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» που οργανώνονται για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του. Ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου με ομαδική έκθεση σε γκαλερί στην Αθήνα.

Τη σχέση του Le Corbusier με την Ελλάδα παρουσιάζουν οι ποικίλες εκδηλώσεις με τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» που οργανώνονται για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του. Ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου με ομαδική έκθεση σε γκαλερί στην Αθήνα.


Η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου τιμά τoν Le Corbusier και μας συστήνει την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του. Σε συνεργασία με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, και με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» για τον άνθρωπο που ταύτισε το όνομά του με τη νεωτερικότητα στην αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα και άφησε το εικαστικό του αποτύπωμα σε τρεις ηπείρους.

Από τις 20 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, στο Ρομάντσο τα εγγόνια του Le Corbusier διοργανώνουν το DeCorbuziers, ένα εναλλακτικό «μνημόσυνο» για τον μεγάλο δάσκαλο, προσκαλώντας νέους αρχιτέκτονες, δημιουργικά γραφεία, καλλιτέχνες και φοιτητές από όλο τον κόσμο να τον αποχαιρετήσουν, αποδομώντας την persona, την κληρονομιά και τα ιδανικά του μέσα από διαδραστικά-διαδικτυακά έργα, περφόρμανς βίντεο, τρισδιάστατες εγκαταστάσεις κολλάζ και σχέδια.

Η σειρά περιπάτων για μικρές ομάδες «Στα ίχνη του Le Corbusier: Αρχιτεκτονικοί περίπατοι στην Αθήνα» θα ιχνηλατήσουν στη διάρκεια του έτους τις πραγματικές και τις φανταστικές πορείες του Le Corbusier στην Αθήνα. Στο πρώτο ταξίδι της νιότης του, το 1911, έμεινε επτά εβδομάδες, καθημερινά, στην Ακρόπολη. Όπως συνόψισε ” Ανακάλυψα τότε ότι η αρχιτεκτονική είναι το παιχνίδι των όγκων, το παιχνίδι των περιγραμμάτων, εκατό τοις εκατόν επινόηση, που εξαρτάται αποκλειστικά από τη δημιουργία εκείνου που ζωγραφίζει». Στο δεύτερο ταξίδι, το1933 για το 4ο Διεθνές Συνέδριο της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (CIAM IV) εξερεύνησε εν πλω το τοπίο του Αιγαίου, όπου ανακάλυψε το αρχέτυπο του μοντερνισμού. Κατόπιν, στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου θα εκφωνήσει την περίφημη ομιλία του «Αήρ, Ηχος, Φως», περιγράφοντας την αντίληψη του για το νέο ιδανικό περιβάλλον ζωής.

Από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Καυταντζόγλου στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Η έκθεση « Ο Ελ(ληνικός) Corbusier » φέρνει στο προσκήνιο την πολυδιάστατη σχέση του αρχιτέκτονα με την Ελλάδα μέσα από αρχειακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό της Σχολής.

Στις 27 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Πόρτα, το σύνολο ARTéfacts Ensemble σε μουσική επιμέλεια και διεύθυνση Κορνήλιου Σελαμσή θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το «Ταξίδι στις Κυκλάδες», το αδημοσίευτο και μη-ηχογραφημένο ορχηστρικό έργο του Αλμπέρ Ζανερέ , αδελφού του Λε Κορμπιζιέ, που συνόδευε τη χαμένη ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1931. Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας L’architecture d’aujourd’hui και το οπτικοακουστικό «Poème électronique» των Εντγκάρ Βαρέζ , Λε Κορμπιζιέ και Γιάννη Ξενάκη.

Από τις 6 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου, στην κατοικία της γλύπτριας Ιωάννας Σπιτέρη στην οδό Κυκλάδων 6, θα λάβει χώρα η ομαδική έκθεση «Στο όνομα του Le Corbusier», με επιμελητές τους Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Φάνη Καφαντάρη παρουσιάζει σύγχρονους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες να στήνουν με τα έργα τους ένα διάλογο πάνω στο ερώτημα ‘ποιος είναι τελικά ο Le Corbusier;’ Συμμετέχουν οι: Κ. Βελώνης & Λ. Λυκουριώτη, Φ. Γιαννίση & Ζ. Κοτιώνης, Γ. Γρηγοριάδης, Γ. Γυπαράκης, Θ. Ιωαννίδου, Π. Κούρος, Β. Ξένου, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ψυχούλης .


MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ