Και μουσείο και λούνα παρκ

Στο ανήσυχο Λονδίνο η πρόταση να γίνει μουσείο αρχιτεκτονικής ο πρώην σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Battersea έχει πέσει στο τραπέζι. Το τρενάκι λούνα παρκ που θα το περικυκλώνει είναι μία ιδέα των αρχιτεκτόνων Atelier Zundel Cristea.

Στο ανήσυχο Λονδίνο η πρόταση να γίνει μουσείο αρχιτεκτονικής ο πρώην σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Battersea έχει πέσει στο τραπέζι. Το τρενάκι λούνα παρκ που θα το περικυκλώνει είναι μία ιδέα των αρχιτεκτόνων Atelier Zündel Cristea.

“Τα μουσεία έχουν πλάκα”, δηλώνουν με απόλυτη σοβαρότητα οι Γάλλοι αρχιτέκτονες Atelier Zündel Cristea. Η πρότασή τους για την μετατροπή του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας Battersea στο Λονδίνο σε μουσείο αρχιτεκτονικής με ένα γιγάντιο τρενάκι λούνα παρκ, όχι μόνο ήταν η νικήτρια σχετικού διαγωνισμού, αλλά έκανε άλλες μοντέρνες ιδέες - που περιλάμβαναν ουρανοξύστες, πάρκα, οικολογικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου - να φαντάζουν παλαιϊκές.

Το μεγαλύτερο τούβλινο κτίριο της Ευρώπης στέκεται στις όχθες του Τάμεση και αποτελεί δείγμα της μεταβικτοριανής εκβιομηχάνισης, χωρίς όμως πλέον λειτουργία. Γι' αυτό το λόγο θα μετατραπεί σε μουσείο που θα στεγάσει όλη την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης: από το μεσαίωνα ως σήμερα, με ζωγραφισμένα και γλυπτά μέρη αβαείων, καθεδρικών και λονδρέζικων επαύλεων μέχρι σταθμούς τρένων και ουρανοξύστες.

"Ο σκοπός μας ήταν να φανταστούμε έναν νέο καθεδρικό της αρχιτεκτονικής, ένα κτίριο που όσον αφορά τη διεθνή του φήμη θα αποτελεί πρόκληση για την αδελφή δομή του, το Tate Modern", λένε οι αρχιτέκτονες αναφερόμενοι στην δουλειά των αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron για την ανακαίνιση του σταθμού Bankside, σήμερα Tate Modern.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μία πλεκτή δομή γύρω από το κτίριο θα δημιουργεί ένα δίκτυο μονοπατιών ανάμεσα στους εκθεσιακούς χώρους και στην κορυφή του θα βρίσκονται οι ράγες για το τρενάκι. Η αντίθεση εντοπίζεται στην ηρεμία του εκθεσιακού χώρου και στην ζωντάνια του εξωτερικού. Όπως τονίζουν οι αρχιτέκτονες, το τρενάκι εισάγει τις αξίες του παιχνιδιού και της διασκέδασης που είναι υποεκτιμημένες στον παραδοσιακό κόσμο της τέχνης και της κουλτούρας. Ο σκοπός του project είναι να προσελκύσει και άλλες κατηγορίες επισκεπτών που ως τώρα είχαν αγνοηθεί, να συνδέσει ευφάνταστα χώρους του μουσείου και να τους φέρει σε επαφή με την θέα στον Τάμεση.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Έβδομη Τέχνη

Επόμενο άρθρο

Ο Piero Lissoni στις Αλπεις

MUST READ